„Ана. Приказка за климата и околната среда“ - или сънища от друга реалност

Снимка: Colibri

Вече е факт първото българско издание на „Ана. Приказка за климата и околната среда“ от норвежкия писател и интелектуалец Юстайн Гордер, автора на „Светът на Софи“.

„Ана. Приказка за климата и околната среда“ запознава читателя с Ана, умно петнайсетгодишно момиче с богато въображение и изострена чувствителност към заплахите пред заобикалящия я свят. Малко преди шестнайсетия ѝ рожден ден обаче започва да ѝ се струва, че сънищата и виденията ѝ идват от друго време, ако не и от друга реалност. Щом заспи, тя се превръща в собственото си правнуче  ̶  Нова, момиче като нея, загрижено за измиращия жив свят.

През 2082 година планетата изглежда по различен начин – редица екосистеми са унищожени, хиляди растителни и животински видове са изчезнали. Нова обвинява прабаба си, че не е сторила нищо, за да спре унищожението на планетата, но бъдещето все още не се е случило и баба и внучка получават шанс да променят хода му и да помогнат на природата и човечеството.

Норвежкият писател Юстайн Гордер (р. 1952 г.) е уважаван романист, публицист, сценарист, автор на двайсетина романа и сборници с разкази, повечето детско-юношески, носител на девет литературни награди. Роден в семейство на учители, Гордер често пише от гледната точка на децата. В творчеството си нерядко прибягва към метафикция, създавайки истории в историите. Романът му за историята на философията „Светът на Софи” се превръща в международен бестселър, преведен на 53 езика! „Ана. Приказка за климата и околната среда“ излиза в оригинал през 2013 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура