Ангела Меркел - Госпожата си отива

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви намерението си да се оттегли от поста си на лидер на управляващата партия Християндемократичен съюз (ХДС). Новината, макар и неочаквана, не е изненадваща. Както ХДС, така и баварската партия Христиансоциален съюз (ХСС), с която отколешно управляват заедно под вещия поглед на Меркел, барабар с широкия коалиционен партньор Германската социалдемократическа партия (ГСДП), понесоха тежки удари последните две седмици.

Първо на изборите за местен парламент в Бавария на 14 октомври, на които ХСС загуби историческото си абсолютно мнозинство. А след това и на тези в Хесен през уикенда. Не поражение за десницата, разбира се – не и в най-заможната германска провинция, с най-ниска безработица и дом на финансовата столица на Германия, Франкфурт. Но отчетоха спад с повече от десет процента в подкрепата за ХДС и близо 10 на сто в тази за ГСДП, спрямо резултатите от предишния вот през 2013 г. – съответно от 38,3% на 27% и от 30,7% на 19,8%.

Следвайки тенденцията от парламентарните избори в Германия от 2017 г., загубените гласове са отишли масово в полза на Зелените в ляво или към крайно-дясната партия “Алтернатива за Германия”. В продължаващ ефект на доминото, започнат от превърналата се в камък на шията миграционна политика на Ангела Меркел и решението й от 2015 г. да допусне над 1 милион сирийски и други бежанци на територията на страната.

В такава ситуация лидерската отговорност изисква само едно – падане върху меча. Не буквално, разбира се! Пък и когато си 18 години начело на партията си, вероятно идва един момент, в който си даваш сметка, кога е време да отстъпиш, за да остане постигнатото за толкова много време. Обявеното решение на Меркел да не се кандидатира за нов мандат начело на ХДС на предстоящия през декември конгрес на партията, веднага даде път на множество спекулации за бъдещето й начело на Германия.

Мнозина наблюдатели цитират собствените й думи отпреди години, че лидер на ХДС и канцлер са два поста, които вървят ръка за ръка. Което вероятно означава смяната на Ангела Меркел и дори възможни предсрочни избори преди изтичането на сегашният мандат през 2021 г. От ГСДП веднага дадоха ултиматум на коалиционните си партньори в дясно да си подредят обора до декември, под заплахата да се изтеглят от управлението. Кандидатите за приемник на Меркел в собствената й партия се оказаха не един и двама. А единственият, който изрази искрено съжаление за решението на Меркел да се оттегли като лидер на ХДС, беше човекът, който най-много й мътеше водата последните месеци – председателят на ХСС и вътрешен министър Хорст Зеехофер. Вероятно от приличие.

Говорител на Ангела Меркел опроверга спекулациите с настояването, че германският канцлер възнамерява да остане на поста си и съответно на руля на ЕС до изтичането на мандата си през 2021 г. Но няма да е кандидат за депутат в Бундестага след това и няма да търси ръководна позиция в европейските институции в Брюксел. С всички отговорности, които “мути Меркел” (мама Меркел) носи на гърба си вече 12 години като канцлер на Германия, е напълно разбираемо да си е поставила вече срок за оттегляне в заслужена почивка. Което пък е повод като всеки друг да припомним вкратце за житейския й и професионален път дотук.

Ангела Доротея Каснер, Меркел по първи съпруг, е родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург в семейството на лутерански пастор и учителка. Няколко месеца след появата й на бял свят, баща й заминава да проповядва в Източна Германия и Ангела израства в градчето Перлеберг, разположено северно от Берлин, в тогавашната ГДР. На 14-годишна възраст се присъединява към младежката организация на Германската единна социалистическа партия, а в училище научава перфектен руски език. Ангела Меркел получава диплома по физика от университета “Карл Маркс” в Лайпциг през 1978 г., а през 1986 г. защитава докторат по квантова химия. До падането на Берлинската стена през 1989 г. работи по специалността си в Академията на науките на ГДР. С обединението на Германия през 1990 г. Ангела Меркел се присъединява към ХДС и като протеже на канцлера Хелмут Кол е назначена за министър по въпросите на жените и младежта в неговия кабинет. След падането от власт на Кол през 1998 г. е избрана за генерален секретар на ХДС, а две години по-късно и за първата жена неин председател. През 2005 г. побеждава на изборите тогавашният канцлер Герхард Шрьодер с три места преднина в Бундестага и с ГСДП формират първата си широка коалиция с Ангела Меркел като канцлер на Германия. Преизбрана е през 2009 г. и отново през 2013 г. След парламентарните избори през 2017 г. Ангела Меркел получи четвърти мандат като канцлер на Германия.

 

Рекордьор във всяко отношение

Съвсем сериозно, рекордьор! И да оставим настрана, че Ангела Меркел е първата жена канцлер на Германия от създаването на модерната държава от Бисмарк през 1871 г. От 2014 г. насам Меркел все още държи титула за най-дълго прослужилия правителствен ръководител в ЕС. Който според мнозина практически се ръководи от нея. Авторитетното американско списание “Форбс” я е обявявало 12 пъти за най-влиятелната жена в света и на два пъти за втория най-влиятелен човек на планетата ... след Владимир Путин. С избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. вестник “Ню Йорк Таймс” я нарече “последният защитник на либералния Запад”, а актуално е и най-старшият лидер в клуба на най-индустриално развитите държави – Г-7.

 

За нея

Лешоядите вече кръжат

Предсказването на политическия край на Ангела Меркел е нещо като национален спорт. Сега самият лидер на Германия показа какво може всъщност да се смята за началото на края. (...) А лешоядите вече кръжат. Нейният стар съперник, Фридрих Мерц, обяви кандидатурата си за неин приемник. Ако който и да е от политическите й противници в партията надделее като партиен лидер, канцлерският пост на г-жа Меркел може да стане доста неудобен, а опазването му невъзможно.

Джени Хил, журналист, Би Би Си

 

Пост-„Мути“ ерата

Вече съвсем не звучи абсурдно да се предположи, че Тереза Мей може да надживее политически Ангела Меркел на постовете, които заемат. (...) Германската политика вече не се състои само от приспивни речи и кротък парламент – настоящата ситуация отразява едно по-фрагментирано общество и по-уверен електорат. Меркел ще трябва или да положи усилия да се справи с новата германска действителност, или да даде път на ерата пост-„Мути”.

Ан Макелвой, сп. “Икономист”, в началото на 2018 г.

 

Слушам и изпълнявам

За разлика от други български премиери, когато канцлерът говори, аз слушам и след това изпълняваме в България правилните и решаващи за кризата решения. А те са, 3 процента бюджетен дефицит нисък външен дълг, ниска инфлация – нашите са най-ниски!

Министър-председателят на България Бойко Борисов, през 2012 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети