Ангела Меркел потвърди, че Македония и Гърция са постигнали напредък в решаването на името

Германският канцлер Ангела Меркел на заключителната конференция за медиите след края на срещата ЕС-Западни Балкани в София, потвърди, че Македония и Гърция са постигнали напредък в решаването на името и за това е получила потвърждение от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас.

„Разговорите между Македония и Гърция са напреднали добре и е постигнат значителен напредък. Въпросът за името на Македония е важен“, заяви Меркел.

Във връзка с решенията за разширяването на ЕС, тя заяви, че днес не е имало решение и че този въпрос остава за европейската среща на високо равнище през юни, но добави, че всички страни от Западните Балкани имат европейска перспектива. „Със сигурност изискваме върховенството на закона и борба срещу корупцията и се нуждаем от значителен напредък в страните, заяви тя.

На въпрос дали Германия през юни ще подкрепи започване на преговори с Албания и Македония, та уточни: „Македония и Албания всеки ден бележат напредък в изпълнението на изискванията, особено е случая с Македония“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България