Ангел Кунчев: Болните от морбили достигнаха 810 души

Доц. Ангел Кунчев

Над 90% от тях са деца от ромски произход

Продължава да расте броят на заразените с морбили у нас. Болните достигнаха 810 души, като над 90 процента от инфектираните с дребната шарка са деца от ромски произход, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по Дарик радио.

Специалистът посочи, че епидемия нямаше да възникне, ако имунизационното покритие е било 95%. Към настоящия момент обаче ваксинирани у нас са около 91 процента от населението.

„В момента сме на шесто или седмо място като брой засегнати лица. Доста повече са случаите в Украйна, Румъния и Сърбия, Гърция, Македония, Франция, Великобритания, Германия. Така че определено не сме в челните редици, но пък в момента продължава да се развива епидемията. Тя започна от Благоевградско, там вече почти утихва, горе-долу така е и в София-област, където най-засегнати бяха Самоков и Ихтиман. Там броят на случаите също намаля.

В момента е в разгара си в Кюстендил, в София. Вероятно тази ситуация ще се повтори и в други райони, а някъде вече и стартира - в Пазарджик, Перник. Така че следващите няколко месеца ще бъдем ангажирани с повече случаи на морбили.

Ако имаме постигане на този заветен 95-процентен обхват имунизационното покритие, епидемии няма да възникват. Към момента обхватът е - за първата имунизация около 93%, а за втората е около 90%. Все пак не достигат тези 95%, а и той не е еднакъв. Ако това е средно за страната, е сравнително добре. Но има т.нар. „джобове“, най-вече в ромското население, при които обхватът е по-малък. Затова и над 90 процента от случаите са при тях“, посочи д-р Кунчев.

Коментари

Задължително поле