Ангел Семерджиев: Много бързо трябва да се задвижи проектът за газохранилището в Чирен

Много необичайно, дори враждебно е действието да прекратиш обслужването на един договор  - от страна на "Газпромекспорт", с поставянето на неизпълними условия. Ситуацията е изключително трудна за "Булгаргаз" като обществен доставчик и той трябва да има някакво време, за да направи новите договорки и да изчисти условията. Това каза за БНР Ангел Семерджиев, бивш шеф на КЕВР и бивш директор на "Булгартрансгаз".

"2009-а година през зимата газът беше спрян тотално, което нас ни изненада, защото никой не го е очаквал. Взеха се всички мерки, за да се осигури доставката на газ до потребителите. Изобщо не бяхме предупредени. Тогава се спря за всички – и за България, и за транзита. От гледна точка на експертите трябваше да се вземат ясни за нашата система мерки, за да се повиши сигурността на доставките. Защото урокът, който научихме от 2009 година е, че газът може да ни бъде спрян без предупреждение във всеки един момент“, подчерта Семерджиев.

Той е категоричен, че много бързо трябва да се задвижи проектът за газохранилището в Чирен, защото това е инвестиция в сигурността на системата.

"Бяха направени стъпки за разширение на газохранилището в Чирен, още тогава имаше проект. Този проект беше спрян. Така или иначе, това не е факт, а обемът, който може да бъде съхраняван в хранилището, има съществено значение за сигурността на нашата система. Всички изпитания, които имаме със спирането на газ, биха били много по-малко болезнени и с много по-малък икономически ефект“, каза Семерджиев.

„Нашето съхранение на природен газ технологично е на ниво от 70-те години, което е абсолютно недопустимо. Всичко ще се движи около цените, които са на борсата. Да се очаква, че нашите цени няма да се влияят от тези борсови цени, е абсолютно неправилно", коментира Семерджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика