Анегрет Крамп-Каренбауер - Мини-Меркел

Наричана от германските медии “Мини-Меркел”, Анегрет Крамп-Каренбауер е сочена за най-вероятен наследник на Ангела Меркел, след като в края на февруари бе избрана за генерален секретар на Християндемократическия съюз на канцлерката. Именно този пост зае самата Меркел през 1998 г., преди да оглави ХДС, а след това и четири поредни правителства.

Ангела Меркел отдавна отказва да подготви свой наследник, но сега, изправена пред обещанието, че това ще е последният й мандат като канцлер, тя номинира популярния премиер на провинция Саарланд Анегрет Крамп-Каренбауер (55 г.) за генсек на консервативната си партия. Позната и просто като АКК, тя бе одобрена на поста с внушителните 98,87% от гласовете на делегатите. И в самата Германия, и в чужбина изборът й бе сметнат за сигурен знак, че именно Крамп-Каренбауер се готви да оглави следващия кабинет. А анализатори тепърва прогнозират, че името й ще се чува все по-често. Особено предвид смелостта й да казва каквото мисли, дори пред канцлерката.

Новата й длъжност включва ръководство на ежедневните партийни дейности, но Меркел разшири задачите, в които влиза и създаване на нова програма. А тази задача ще даде на АКК тесен контакт с партийната база.

След избора й Крамп-Каренбауер заяви: Идва момент в живота на всеки, в който вече не можеш да посочваш с пръст и да казваш, че тя или той трябва да свърши нещо, а да се заемеш сам със задачата. Заради това поемам партийната служба.

Дъщеря на училищен директор, АКК е родена на 9 август 1962 г. във Фьолклинген, Саарланд - малка западна провинция до френската граница. Израства в консервативна католическа среда - посещава църква всяка неделя и спазва пост всеки петък. Първоначално иска да бъде домакиня и обмисля да стане учител. Но през 1984 г. започва да учи политически науки в Университета в Трир. Завършва магистратура през 1990 г. и става политически съветник в ХДС-Саарланд, както и на тогавашния премиер на провинцията Петер Мюлер.

През 1998 г. става за кратко депутат в Бундестага, но губи мястото си след изборите същата година. Между 2000 и 2004 г. е първата жена провинциален вътрешен министър в кабинета на Мюлер в Саарланд. А през 2011 г. замества Мюлер на поста, който става съдия във Федералния конституционен съд на Германия.

Скоро след това Крамп-Каренбауер слага край на 3-партийната коалиция с либералните “Свободни демократи” и “Зелените” и печели нови избори в първи тест на канцлерката Меркел на фона на финансовата криза в ЕС.

На следващия местен вот в Саарланд през 2017 г. ХДС под ръководството на АКК вземат сериозните 40,7% от вота, които Меркел нарича сензация. И тогава привлича вниманието и спечелва уважението в редиците на консервативната партия. Победата идва в ключов момент, в който “тежката артилерия” Мартин Шулц тъкмо е оглавил Германската социалдемократическа партия. И според Меркел именно Крамп-Каренбауер е спряла устрема на бившия шеф на Европарламента към властта.

Симпатиите на канцлерката се засилват още повече, след като вижда в началото на годината как АКК продължава да се занимава с партийните дела от болничното легло, където е прикована за кратко заради автомобилен инцидент. А търсенето на нови и “свежи” лица в партията е все по-силно.

Крамп-Каренбауер е сочена за центрист с балансирана позиция в ХДС. Не иска съюзът да се обръща надясно, въпреки отливът на гласове към антимигрантската Алтернатива за Германия, която стана 3-та политическа сила на парламентарните избори миналия септември. Но и призовава за по-строго отношение към преселеници и дори депоратация на тези, които лъжат властите за самоличността си. Иначе подкрепя позицията на Меркел за бежанците в съгласие с християнските си убеждения. Привърженик на дамски квоти в управителните съвети на компаниите, АКК иска и засилване на проекти с Франция. Настоявала е за вдигане на тавана на данък общ доход до 53%, с което предизвика яростен дебат в ХДС.

В икономически план тя е в левия спектър на десницата като силен защитник на минималната работна заполата. Но консервативна по въпроси като гей бракове, които според нея ще доведат до инцест и полигамия.

Омъжена е от 22-годишна възраст и със съпруга й Хелмут имат 3-ма сина. Бившият инженер обаче е този, който се грижи за децата. “С него имаме много прагматично споразумение още от самото начало – който печели повече, той ще е зает на пълен работен ден. Така че разменихме класическите роли”, споделя тя.

Анегрет Крамп-Каренбауер казва, че никога не е планирала политическа кариера, но серия от “сполучливи стечения на обстоятелствата” са й помогнали да се насочи по този път.

 

Почитател на хард-рока и телешката супа

През целия си живот Анегрет Крамп-Каренбауер е живяла в Пютлинген – градче край столицата на Саарланд Саарбрюкен. Почитател на австралийската рок група АС/DC, АКК се гордее с вкусната телешка супа, която готви. Същевременно се описва като книжен плъх, въпреки че намира време да се погрижи и за домашните си любимици – водни костенурки. Крамп-Каренбауер владее френски език и продължава да взема уроци, за да го усъвършенства.

 

За нея

Може да се разчита на Анегрет

Можем да разчитаме една на друга, дори когато имаме различни мнения по даден въпрос. Когато тя дойде и ми предложи да поеме поста на генерален секретар на Християндемократическия съюз, бях много впечатлена от идеята. След това и ръководството на партията даде силна подкрепа за идеята премиер на провинция да играе по-силна роля на национално ниво. Анегрет е европеец до мозъка на костите си.

Ангела Меркел, канцлер на Германия

 

Емоционална и самоуверена е

Нашият нов генерален секретар ме впечатлява много. Нейната реч на конгреса на ХДС бе необичайно ангажираща. Анегрет Крамп-Каренбауер се представи като емоционална и самоуверена. Малцина могат да постигнат това. Трябва да й бъде дадено време да се адаптира. Днешните проблеми на ХДС нямат лесно решение.

Курт Биденкопф, влиятелен член на ХДС и бивш премиер на Саксония

 

Ще вдъхне нов живот на партията

Номинацията на Крамп-Каренбауер бе изненадваща и до голяма степен изглеждаше като преврат. Но с нейните социално-политически консервативни позиции, с нейната абсолютно различна автобиография и политическа тежест, с която ще даде създаде целенасочени промени, тя може да вдъхне нов живот в изтощения Християндемократически съюз.

Филип Витрок, журналист в сп. “Шпигел”

 

Може да й се повери всякаква задача

Няма задача, която да не може да бъде поверена на Анегрет.

Петер Мюлер, бивш премиер на Саарланд

Коментари

Задължително поле