Анкара разкри очакванията си от срещата ЕС-Турция със Варна

Митническият съюз, либерализирането на визовия режим, отпускане на финансовата помощ по споразумението за бежанците и конкретни стъпки за борбата с тероризма са четирите основни въпроса, по които Анкара се надява на положително развитие в рамките на срещата на върха между представители на Европейския съюз и Турция, която ще се проведе в българския град Варна в първия ден от новата седмица, отбелязва държавната агенция Anadolu Agency.

В срещата на високо равнище между Турция и ЕС ще участват турският президент Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Турция иска ЕС да покаже по-конструктивно отношение към „инструмента за доверие", докато на свой ред Брюксел посочва разликите между двете и уверява, че срещата няма да бъде „лесна" и има за цел да „укрепи отношенията".

Като представител на страната, която председателства Съвета на Европейския съюз, Бойко Борисов ще бъде домакин на форума във Варна. Той ще започне в 19 часа българско време и ще продължи най-малко два часа. След срещата ще се проведе съвместна пресконференция.

В рамките й ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с отношенията между Турция и ЕС, икономиката, търговията, сигурността, борбата с тероризма, външната политика, Палестина, Балканите, Сирия, Ирак, Либия и регионалните въпроси.

Последно Ердоган се срещна с лидерите на ЕС на 25 май 2017 г. в Брюксел, а първата подобна среща се състоя през октомври 2015 г. Разговорите във Варна са четвърти по рода си за формата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят