Антибългарският тон влезе в агитацията срещу референдума в Македония

Атмосферата в последната седмица от кампанията преди референдума в Македония е доста нажежена. Има жестоко противопоставяне между управляващата коалиция и най-голямата опозиционна сила. Така описа ситуацията журналистът Виктор Канзуров по БНР.

„Двете страни – и тези, които агитират за приемане на договора с Гърция и за промяна на името в Република Северна Македония, и тези, които са за бойкотиране на този референдум на 30 септември, и двете страни се мобилизират на националистическа основа, даже бих казал на национал-шовинистична основа“, коментира Канзуров.

Освен антигръцкия и антизападен елемент, който съпътства агитацията на неформалното движение „Бойкотирам“, в тяхната пропаганда има и антибългарски нагласи, разказа журналистът. По думите му, това може да се долови и в агитацията на управляващите.

"Управляващите описват заплахата, ако не бъде приет този договор с Гърция, което означава, че няма да има шанс за включване на страната в НАТО и ЕС – заплаха от някаква българизация и това беше особено подчертано от координатора на Македония за НАТО, който в едно телевизионно предаване каза: "Хубаво би било да бъде приет този договор и нашите македонски граждани да не се унижават толкова да кандидатстват за български паспорти, и там в документите, в заявленията, да пишат, че са нещо друго, а не това, което са – от друг етнос", обясни Виктор Канзуров.

Българският културен клуб в Скопие /БККС/ призова всички граждани на Република Македония да гласуват на предстоящия референдум на 30 септември:

Коментари

Задължително поле