„Антикорупция“ обвини шефа на столичната агенция по храните в престъпление по служба и принуда

Снимка: Архив

Прокурор от спецзвеното “Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем Антон Генов – директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София /ОДБХ – София/ в престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение и при условията на продължавано престъпление и в принуда.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за това, че на 03 октомври 2016 г. Генов е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружеството „И.“ ЕООД, находящо се в гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Този продукт служи за основна суровина за производство на биогориво. Разпоредил също това имущество да бъде иззето, уточниха от прокуратурата.

Такава проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ-София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия Генов е превишил властта си.

Установено е също, че целта на Антон Генов е да се набавят облаги за дружеството „У.“ ЕООД, в което по същото време е работел синът му. Дружеството „У.“ ЕООД се занимава със същата дейност както „И.“ ЕООД – изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Изпратените от Генов служители от ОДБХ-София извършили проверка и иззели 8180 литра отработена мазнина и 39 броя неупотребявани бидони, собственост на „И.“ ЕООД, като ангажирали автомобили на дружеството „У.“ ЕООД, които превозили вещите в неизвестна посока.
Събрани са доказателства и за още едно деяние на престъпление по служба.

На 04 ноември 2016 г. Антон Генов разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на конкурент на „У.“ ЕООД – дружеството „Б.Е.О“ ЕООД, находящо се в Ботунец, където съхранявали отработена мазнина и да бъде иззето посоченото по-горе имущество. Както е посочено по- горе подобни действа не са от компетентността на управляваната от Генов ОДБХ-София, а от РИОСВ-София. Проверка на място била извършена, но до изземване на вещите не се стигнало, тъй като след сигнал „Б.Е.О“ ЕООД до БАБХ, действията на ОДБХ-София били преустановени.

На Антон Генов е повдигнато обвинение и за това, че през месец октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружеството с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на гр.София, като злоупотребил с властта си, което осъществява признаците на престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК. Това търговско дружество е с основен предмет на дейност също изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на дружеството “У “ ЕООД.

Антон Генов е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари в размер на 5000 лв.“. Наложена му е и забрана за напускане пределите на страната.
Разследването продължава.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.