Антонио Таяни: Общата ни цел е да дадем конкретни отговори на половин милиард европейци

Общата ни цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани. Това каза на пресконференция председателят на ЕП Антонио Таяни след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от него.

"Срещата беше много ползотворна по теми, които вълнуват нашите граждани и европейските народи. Общата цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани. Разговаряхме по защитата на външните граници, борбата срещу тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията. По повечето въпроси имаше съгласие", заяви Таяни.

"Ние сме готови да работим с Българското председателство. Получихме отговор по всички въпроси. Всички ние сме се съгласни, че е необходимо да работим много активно и ангажирано в тази част на Европа, в която има страни кандидатки, в район, който е приоритетен. Съгласен съм с министър-председателя, че има нужда от допълнителен ангажимент. Разговаряхме за инициативите на ЕП. Удовлетворен съм от началото на работата, която ще се води през първите 6 месеца на следващата година. За ЕС и парламента ситуацията на Балканите е приоритет. Ангажирани сме за укрепването на връзките, перспективата за присъединяването на някои страни“, коментира Таяни.

По думите му Черна гора предприема сериозни стъпки към присъединяването. „В началото на следващата година ще бъда в Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, за да отправя сигнал за нашето внимание“, каза още Антонио Таяни.

Оптимист съм за българското председателство и с подкрепата на ЕП съм убеден, че ще е полезно за всички, каза от своя страна Бойко Борисов след пленарното заседание.

„Чуха се много мнения. Декларираха се много политики, но мисля, че във всеки един момент Българското председателство може да отговори на предизвикателствата. Оптимист съм и с подкрепата на ЕП съм убеден, че може да е полезно за всички нас председателството на България“, каза още Бойко Борисов.

По думите му Турция е най-големият ни защитник на южния фланг на НАТО. Не може в НАТО да разчитаме на нея, а в Европа да отказваме да говорим. Затова и не трябва да бягаме от темата, посочи премиерът.

Не трябва на България да бъдат възлагани големи надежди, но е факт, че споразумението с Турция за мигрантите трябва да се спазва. На нейна територия има 3 млн. бежанци. Оградите трябва да са по външните ни граници, а не вътре в ЕС, заяви още Борисов.

Коментари

Задължително поле