Антония Първанова: Самолечението и свръхлечението на коронавируса са две много опасни неща

Кадър от bTV

Самолечението и свръхлечението на коронавирусната инфекция са две много опасни неща. Предстои тепърва да видим късните последици на свръхупотребата на антибиотици без лекарско предписание.Това коментира в "Тази сутрин" по bTV д-р Антония Първанова, педиатър и експерт в управлението на здравеопазването.

По думите й понякога общопрактикуващите лекари, а и не само те, правят свръхлечение. "Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид", каза Първанова.

Тя коментира и въпроса с ваксините, като според нея по-важният въпрос от логистиката е този за тяхната ефективност и безопасност. "Има много въпроси, на които не сме получили отговор. Не сме видели досиетата на тези ваксини и нямаме информация какви са страничните им ефекти", каза Първанова. "Изключително много ме притеснява желанието и заявката на производителя да бъде освободен от отговорност от Европейската комисия", допълни тя.

Първанова каза още, че е изкарала коронавирусната инфекция и има съмнение, че това се е случило два пъти. "Първият път беше много по-тежко, със сериозен задух. Вторият път пък премина със загубата на обоняние и по-кратък беше периодът, през който боледувах", разказа тя.Първият път тя си е направила тест за антитела, а вторият път заради клиничната картина и типичните симптоми не си е правила тест за коронавирус.

Коментари

Задължително поле