Антон Киссе: Фалшиви митинги дискредитират българите в Украйна

Украинският депутат и президент на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе иска от правоохранителните органи на страната да открият виновните за организирането на фалшивите митинги, дискредитиращи българите и засилващи напрежението в Одеска област, предаде РБК-Украйна.

Според Киссе в Белгород-Днестровски в Одеска област е извършено нападение срещу член на изпълнителния комитет на градския съвет и са преминали провокационни митинги на 18 и на 30 май, които депутатът свързва с опитите на редица националистически организации да дестабилизират ситуацията в южната част на областта.

„Призовавам правоохранителните служби и Службата за сигурност на Украйна да дадат правова оценка за акта на публично насилие на 18 май по време на заседанието на изпълнителния комитет на градския съвет, а също така и последвалите събития – организацията и провеждането в Белгород-Днестровски на митинг под български флаг“, заяви Киссе.

Той е убеден, че свързването на името му с т.нар. „народни републики“ и „български автономии“ са част от дестабилизацията на мирния и спокоен живот в Бесарабия. „Убеден съм, че т.нар. митинг, състоял се на 30 май в Белгород-Днестровски под знамената на Република България, е звено в общата верига на провокационните действия на редица дясно-радикални организации, целящи да подкопаят държавните устои на Украйна, да разпалят междунационални раздори, да ескалират насилието и противостоенето в обществото“, заяви Киссе. Той подчерта, че Асоциацията на българите в Украйна използват на митинги българското знаме единствено редом с украинското.

„Българите в Украйна, Асоциацията на българите в Украйна никога не излизат с политически и териториални искания или с каквито и да е други лозунги, целящи дестабилизацията на мира и цивилизованото развитие на държавата. Ние използваме държавната символика на Република България единствено в съчетание с нашата украинска държавна символика, като свидетелство за дружба, политическо взаимодействие, партньорски отношения между двете държави, имащи общи цели и път на сътрудническо в цивилизационния им избор“, заяви Киссе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа