Антъни Блинкен ще обсъди "Северен поток 2" с Лавров, иска по-стабилни отношения с Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен възнамерява да обсъди двустранните отношения и проекта за газопровода „Северен поток 2“ на срещата с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в кулоарите на министерската сесия на Арктическия съвет. Това беше съобщено в неделя пред репортери, пътували до Дания с ръководителя на американската дипломация, от високопоставен говорител на Държавния департамент. Стенограмата от разговора бе публикувана от Министерството на външните работи на САЩ, предава TACC.

Представител на Държавния департамент беше попитан дали Блинкен възнамерява да повдигне темата за газопровода в разговора с руския си колега. „Смятам, че това може да възникне при двустранни преговори [с представители на датските власти]. Мисля, че същото се отнася и за Лавров. Ние, подобно на Конгреса, много ясно изразихме отношението си към „Северен поток 2“ и заявихме, че това е руски стратегически  проект, който подкопава европейската сигурност, европейската енергийна сигурност“, подчерта дипломатът.

„Ние не се стремим към ескалация, ние просто търсим по-предсказуеми, стабилни отношения. И мисля, че има области, в които можем да обсъдим това с външния министър Лавров“, добави той.

Държавният департамент заяви, че страните ще обсъдят „работа в области, в които имат взаимни интереси. Ние също така разглеждаме области, в които Русия се държи агресивно и полага вредни усилия, за които, както каза президентът [на САЩ Джо Байдън], ще трябва да плати. Ние няма да останем настрана“, увери представителят на Държавния департамент на САЩ.

Блинкен е на посещение в Дания, Исландия и Гренландия от 16 до 20 май. Тази седмица в Рейкявик ще се проведе министерската среща на Арктическия съвет. По-рано се проведе телефонен разговор между Блинкен и Лавров.

Според руското външно министерство, по време на разговора, ръководителите на външнополитическите ведомства двете страни, наред с други неща, „се договориха да проведат отделна среща в кулоарите на тази сесия, за да разгледат ключови въпроси на двустранните отношения и международните отношения на дневен ред“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка