Ан Хатауей - Ослепителната вещица

Една от най-красивите и обичани актриси в Холивуд - Ан Хатауей днес (12 ноември) празнува своя рожден ден, но силно огорчена и наранена. Само преди дни по кината (където има отворени) тръгна новият филм на Роберт Земекис “Вещиците”, по романа на Роалд Дал. Във филма ръцете на героинята є имат необичайна форма, дланите са с три пръста, което напомня реално съществуващата ектродактилна генетична аномалия на крайниците, казват.

В книгата на Дал се казва, че “в приказките вещиците носят смешни черни шапки, черни наметала и летят с метли. Но това не е приказка.”

“Вещиците са отвратителни същества, пише още Роалд Дал. - Те се маскират като мили жени, но тайно искат да заловят и изтребят всички деца, защото ги ненавиждат.”

Заради реализма във филма, доближаващ се до описанията на Дал, лентата на Земекис отнесе страшно много критики, защото както е модерно днес, всеки се обижда от нещо - дори и от Шекспир. Ан Хатауей сега е поредната мразена в Холивуд, най-вече заради достоверността, с която играе вещица с малформации. Клетници! Всъщност точно нейното превъплъщение в “Клетниците” є донесе “Оскар” за поддържаща женска роля.

Не е ясно защо превеждаме романа на Юго като “Клетниците”, като би следвало да бъде “Мизерниците”. С мизерници се изпълни демократичния американски свят. Всеки като направи нещо, ден по-късно трябва да се извинява, заради някакви мизерници, дето все се припознават в нещо. Хора, това е приказка, въпреки твърденията на автора Роалд Дал!

“Като човек, който наистина вярва в приобщаването и мрази жестокостта, аз трябва да се извиня за причинената болка. Моля за прошка!” - написа Ан Хатауей в “Туитър” и добави: “Искам да кажа, че ми е мъчно за децата с аномалии в крайниците: сега, когато знам повече за това, обещавам да стана по-добра. Трябва да поднеса специални извинения на всички, които ги обичат така силно, както аз обичам своите деца: много съжалявам, че съм обидила семействата ви.” 

Ан Жаклин Хатауей е родена в люпилнята на холивудски звезди - Бруклин, Ню Йорк. Майка є Кейт е актриса, а баща є Джералд - адвокат. В кръвта є тече ирландска кръв, леко овкусена с френско и германско ДНК.

Изключително любопитно е, че майка є настоявала да се казва Ан, защото така се преражда съпругата на може би най-великият драматург на всички времена - Уилям Шекспир. Шекспир се жени на 18 години за по-възрастната Ан Хатауей (1556-1623) и живеят щастливо докато смъртта ги разделя.

Около 400 години по-късно нашата Ан Хатауей прави своя дебют на екрана през 1999 г. в телевизионния сериал “Get Real”. Все пак първата є значима и запомняща се роля е в продукцията на Дисни - “Дневниците на принцесата” (2001 г.). След това тя продължава да се появява в семейни филми, сред които “Дневниците на принцесата 2” и “Омагьосаната Ела”.

През 2005 - 2006 г. тя променя имиджа си и започва да играе в друг тип филми, като “Планината Броукбек”, Havoc.

Красавицата се изстреля на върха на славата с гениалния и най-скъп откъм костюми филм “Дяволът носи Прада” (2006), в който си партнира с идола си Мерил Стрийп и талантливата Емили Блънт. В двайсет и някоя-та-си номинация, Стрийп печели третия си оскар, а Ан сияе с великолепните костюми на топ дизайнерите на света.

Тя не разочарова публиката и с превъплъщението си в “Да бъдеш Джейн” (по писмата на великолепната и гениална Джейн Остин).

Номинирана е за Оскар за водеща роля в “Рейчъл се омъжва”. През 2010 г. Тя изиграва ролята на Бялата кралица във филма на Тим Бъртън “Алиса в страната на чудесата”. Там Ан си партнира с Джони Деп и Хелена Бонам Картър.

През 2012 г. изиграва Фантин във филма на Том Хупър “Клетниците” по едноименния роман на Виктор Юго и както стана дума по-горе, печели “Оскар”.

За нея режисьорът на “Дневниците на принцесата” - Гари Маршъл, казва: “Тя е толкова талантлива, сякаш в нея живеят Одри Хепбърн, Джулия Робъртс и Джуди Гарланд”. А в момента, в който чуете името на Гарланд, в главата ви трябва вече да звучи “Отвъд дъгата” (“Over the rainbow”).

В момента актрисата живее отвъд клетниците, в света на мечтите - съпруга е на актьора и бижутер Адам Шулман. През 2011 г. двамата обявяват годежа си. На 29 септември 2012 г. те се женят в градчето Биг Сър, Калифорния, а на 24 март 2016 г. им се ражда син, Джонатан Роузбанкс.

Фантастична актриса и певица

Ан е благословена душа. Фантастична актриса и певица. Може всичко. Даде толкова много на мюзикъла “Клетниците”. Заслужи си всичките награди за ролята. Разтърсващо изпълнение. Бях там до нея, играхме и пяхме заедно. Плакахме заедно. Тя се потопи в образа.
Чудесна е и винаги е била.

Хю Джакман, актьор

Разтопи сърцата на зрителите в „Дневниците на принцесата”

Толкова много се забавлявах с Ан по време на снимките на “Дневниците на принцесата”. Калейдоскоп от емоции. От смях до мелодрама. А тя разтопи сърцата на зрителите в този филм. И в продължението. Нейната усмивка е заразителна и остава с теб. Ан е едно топло и искрящо човешко същество.

Джули Андрюс, актриса

Ефектива в драмата и в комедията

Ан Хатауей извървя внушителен творчески път от времената на “Дневниците на принцесата”. Доказа, че не е просто сензация за една нощ и един комедиен хит. Точно обратното - стъпи на сериозна територия и се утвърди като истинска актриса. Ефективна в драмата и в комедията. Има нещо весело и жизнерадостно в нея, но тя разполага и с капацитет за умело художествено представяне на трагични образи.

Питър Брадшоу, критик

В афера за милиони

Красавицата Ан Хатауей се набърка в скандал за милиони - в смисъл, че са откраднати милиони, но пък от историята може да се направи и филм за милиони. Актрисата живее четири години с италианския бизнесмен Рафаело Фолиери. С него създават фондация в помощ на католическите църкви, но изненадващо се оказва, че Фолиери е обвинен в разхищаването на $50 млн., дарени от милиардера Роналд Бъркъл. Финансовият Рафаело най-вероятно ще лежи в затвора, но не и актрисата. Личните є дневници са приложени към делото като доказателства на обвинението, но към самата актриса не са повдигнати обвинения.

Коментари

Задължително поле