Апатит наш насущний

Съдържа се в костите и зъбите

Препоръчва се за деца с аутизъм

Камък с име на лъжец е темата на днешната статия от поредицата “Тайните на камъните”. Апатитът дълги векове се криел под едно или друго име. Ту минавал за топаз, ту за берил или аквамарин. По красота не им отстъпвал, но имало едно нещо, заради което бил изобличен - липсвала му твърдост. Затова го нарекли “измамник”. Този мек, но силен по въздействието си камък е верен талисман. Той “линее”, когато стопанинът му боледува - цветът му помътнява и изсветлява.

[modula id="3381517"]

Дълго време за съществуването на апатита не се знаело нищо, въпреки че този кристал е познат от древността. Защо ли? Защото той така добре се маскира като други камъни - топаз, аквамарин, берил, аметист, оливин, кварц и турмалин, че дълго време не са го различавали, въпреки че е по-мек от тези кристали. Немският гемолог Абрахам Горлоб Вернер през 1788 г. доказва, че е отделен вид кристал и го кръщава апатит от гръцкото “апатеин” - лъжовен, измамен. И оттогава на този достоен минерал му се носи славата на лъжец.

Апатитът е много често срещан материал, но прозрачният апатит, от който се шлифоват полускъпоценни камъни, е рядкост. Така, както диамантът е образец за 10-ата, най-висока степен на твърдост при минералите по скалата на Моос, апатитът е еталонът за 5-а степен.

Въпреки, че е доста мек като материал, от него се изработват бижута - предимно обици и колиета. Този красив камък е любим на колекционерите на кристали заради разнообразните цветове и форми, в които се среща. Най-често е зелен, син - от тюркоазено до тъмносиньо, кафяв, сив, пурпурночервен, червеникав, бял, жълт или безцветен. Най-рядко срещан цвят е лилавото.

Става ваш завинаги

Този необичаен измамчив минерал моментално се “привързва” енергийно към своя собственик. Той става ваш завинаги и след това не бива да го подарявате на друг човек, тъй като бързо ще загуби своята привлекателност и просто ще помътнее, дори може да навреди на новия си собственик.

Ако ви се прииска да свалите бижутата си с апатит, трябва да го направите веднага. Доверявайте се на вътрешното си чувство, защото то именно, а не интелекта или съзнанието ви, е във връзка с талисмана. Хората, които носят апатит, може да получат пророчески сънища.

В същото време този камък е лоялен приятел. Предупреждава за предстоящи провали и може да помогне за предотвратяването на зла участ. Може и да показва скрито заболяване. Ако дълго време е бил със сияен, ярък цвят и внезапно помътнее или избледнее, собственикът незабавно трябва да си направи основен медицински преглед.

Тъй като апатитът практически е в състава на човешкия организъм - в костите и зъбите, литотерапевтите смятат че има особено мощно въздействие върху човешкия организъм. Той подобрява усвояването на калция и лекува костите, хрущялите и зъбите. Смята се, че облекчава болката, причинена от артрит и други ставни проблеми.

Най-добрият за отслабване

Намалява апетита, подтиска глада и ускорява метаболизма и насърчава здравословното хранене. Той е най-добрият минерал, ако желаете да отслабнете. Засилва вътрешното зрение, концентрацията, яснотата на съзнанието, интелекта и приемането и безусловната любов. Той е камък на елемента Огън и влияе на Третата чакра - тази на слънчевия сплит. Смята се, че апатитът е камък за учение и вдъхновение. Помага да преодолеем страха и колебливостта. Насърчава външната изява на характера и емоциите, прави притежателя си по-екстровертен. Изсмуква негативната енергия и стимулира креативността.

Ако се използва с други минерали, засилва действието им. За метафизична работа се избират кристално чисти апатити в синьо, циан, зелено или златисто.

Синият - ако си търсим работа

Синият апатит е камък с дълбоко духовно значение, с прочистващ ефект върху аурата на човек. Улеснява говоренето пред публика, засилва груповата комуникация и лекува сърдечните страдания. Той упражнява специално влияние върху психичното тяло на човек, като работи върху неговото вибрационно ниво. Засилва психическото възприятие и паранормалните способности. Може да бъде използван при работа с миналия живот - може да го използвате, за да получите достъп до енергийните нива с Акашовите записи.

Синият апатит се препоръчва за хора, които са загубили работата си или търсят нова работа. Той носи късмет и ни помага да намерим творческо решение на всеки проблем.

Жълтият премахва целулита

Жълтият елиминира токсините, освобождава ни от натрупания гняв. Активира слънчевия сплит и извлича оттам застоялата енергия. Бори се с депресията, летаргията и липсата на концентрация. Помага при лошо храносмилане, премахва целулит и действа благоприятно при заболявания на черния дроб, панкреаса, жлъчката и далака.

Зелен, за да говорим с котката

Зеленият подобрява координацията между окото и ръката при децата и ги прави по-малко непохватни. Уталожва безпокойството и им помага да се съсредоточат. Въздейства благоприятно на хиперактивни и аутистични деца. Страхотен камък е за лечителите, като създава и поддържа чисто енергийно поле.

Ако го поставите до компютъра, докато разпращате покани за събиране, представление или обществено събитие, ще се отзоват повечето от поканените. На работното място възражда любовта и ентусиазма към работата.

Засилва телепатичните контакти с животни и птици, особено с домашните любимци.

 

Търсят се прозрачни и със силен цвят

Най-скъпи са с ефект „котешко око”

Може да излъчват слаба радиация

Апатит има в Мианмар (Бирма), Бразилия, Индия, Кения, Мадагаскар, Норвегия, Шри Ланка, Южна Африка, Мексико, Канада и САЩ. Най-търсени са тези с ефект котешко око и прозрачните апатити в синьозелен, зелен и лилав цвят. Съществува допълнителен тъмносин вид апатит, наричан “мороксит”, но той най-често е термично обработен. Както за всеки друг скъпоценен камък, наситеността на цветовете определя стойността.

Рядко най-висококачествените апатити надхвърлят един карат. Ярките синьозелени апатити с цвят на тропически океан обикновено са от Мадагаскар. С ефект “котешко око” се добиват от Алжир, Австрия, Мианмар, Бразилия, Канада, Египет, Германия, Индия, Израел, Кения, Мадагаскар, Мексико, Мароко, Норвегия, Португалия, Русия, Испания, Швеция, Шри Ланка, Южна Африка, Тунис и САЩ. Стойността на апатита се определя от това доколко е прозрачен и колко е наситен цвета му. Но при тези с “котешко око” се гледа най-вече рязкостта на лъча, който пробягва по повърхността. Често, но не задължително, апатитите излъчват слаба, безопасна радиация.

 

Укротява бесовете при Близнаците

Идеален за хора с опасни професии

Апатитът е основно камък на Близнаците, за които е желателно да имат поне едно бижу с този минерал. Той облагородява характера им, заглажда острите ръбове и ги освобождава от комплексите. Иначе астролозите препоръчват украшения с апатит на родените под знаците на Риби, Овен и Лъв. Независимо от зодиакалния знак, тъй като е отличен защитен талисман срещу всякакви нещастия, беди и сакатлъци, апатитът е правилният избор за хора, практикуващи опасни професии. Препоръчва се на журналисти, полицаи, лекари, пожарникари, балетисти, циркови артисти и данъчни агенти.

 

Не го попарвайте

Мийте с мек сапун и хладка вода

Този камък е крехък и много чувствителен към химикали, абразиви, топлина, киселини и амоняк. Никога не използвайте пара, топла вода или ултразвукови почистващи препарати. Мийте го с хладка вода и деликатен сапун и го попивайте внимателно с мека мека кърпа, за да не надраскате повърхността му.

Апатитът може да бъде идентифициран чрез няколко метода за тестване.

1. Флуоресценцията е един от начините. Под УВ светлина апатитът е флуоресцентен.

2. Апатитът е много по-твърд от калцита и по-мек от турмалина, берила и кварца. Обикновен тест с надраскване може да покаже дали камъкът е апатит.

3. По произхода. Ако купувате от проверен продавач, няма да имате този проблем. Иначе попитайте за страната, от която идва, и проверете дали там има добив на апатит.

 

Бум!

С произход от Луната

Когато мисиите Аполо се завърнали с проби от лунната повърхност, се оказало че лунните камъни съдържат апатит. Този често срещан минерал се съдържа не само в земните пластове.

Апатитът е основен източник на фосфор, основен химикал, използван в биоенергетиката и фотосинтезата. Той се употребява широко за производство на торове, експлозиви, фойерверки, пестициди, паста за зъби, почистващи препарати и фармацевтични продукти.

Има приложение и в металургията, стъкларството и керамичната промишленост. Също така се използва за изолиране на радиоактивни отпадъци. Боите от апатит са много покривни и с трайни и наситени цветове.

Ако апатит се навлажни със сярна киселина и се подпали, пламъкът ще бъде синкавозелен. Камъкът се разтваря в азотна, сярна киселина, както и в хлороводород.

Апатит са всяка група калциево-фосфатни минерали, срещащи се под различна форма: шестоъгълни кристали, гранулирана или финозърнеста маса. Той е основна съставка на фосфатната скала, на костите и зъбите. Три минерала в състава му обуславят цветовете му - флуор, хлор или хидроксил.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл