Април обещава голове във Вечното дерби

Април обещава Вечното дерби между ЦСКА и „Левски“ да се превърне в голов трилър. В историята на съперничеството са играни 28 шампионатни двубоя през четвъртия месец от годината. В тях са отбелязани 77 попадения. „Сините“ са имали по-точен мерник и могат да се похвалят с 40 опънати мрежи. „Червените“ имат едва три по-малко – 37. Средната резултатност на двата тима в априлските битки е 2,75 гола на мач.

Друг факт, който гарантира за среща с попадения е, че нито един двубой, от тези 28, не е завършвал 0:0. „Левски“ има леко предимство, постигайки 13 победи през април. Пет от срещите са завършили наравно, а в 10 триумфът е бил за тима от Борисовата градина.

Най-резултатен е бил двубоят на 10 април 1998-а. Тогава двата тима правят зрелищно 3:3. С два гола на Бончо Генчев ЦСКА повежда с 2:0, но "сините" правят пълен обрат с попадения на Николай Тодоров, Дончо Донев и Захари Сираков. "Червените" стигат до реми след точно изпълнена дузпа на Милен Петков.

Ако тогава от ЦСКА изобщо са били доволни от равенството, то сега ситуацията е по-различна. Играчите на Любо Пенев търсят задължителна победа, тъй като изостават само на 3 точки от лидера "Лудогорец". На всяка цена пък "Левски" ще се опита да спре за златото големия си спортен съперник в исторически план. Освен това "сините" влизат в двубоя с 2 поредни победи в предходните сблъсъци, дошли след автоголове на съперника за 1:0. За последно от "Герена" имаха два последователни успеха над ЦСКА в шампионата от сезон 2006/2007. И тогава също с по 1:0.

"Пожелавам си да се поздравим отново с минимален успех – каза стражът на „сините“ Николай Михайлов. - В последния мач се получиха и трите неща – зарадвахме феновете, вкарахме попадение - автогол всъщност и запазихме мрежата суха, заради което всички бяха щастливи. Знаем добрите и слабите им страни, трябва да се подготвим по най-добрия начин и да успеем да победим.“

Николай Бодуров, капитанът на ЦСКА, пък се надява Фортуна да спре да обръща гръб на неговия тим.

„Дано този път късметът да е на наша страна и да победим - пожела си бранителят в интервю за "Диема". - Имаме нужда от тези три точки. Борим се на два фронта с къса скамейка. Каквото и да става обаче ще се борим до края. Преди година от два стола паднахме на земята. Дано това не се повтори сега. Трябва да побеждаваме. Не сме отбор от долните дивизии, за да се отпускаме. Вярвам, че можем да победим "Левски", а след това да продължим и за Купата на България. Ако играем добре, няма значение кой е срещу нас".

От 24 февруари, когато "Левски" триумфира в последното издание на вечното дерби, ЦСКА не е губил мач за първенство. „Червените“ записаха 5 победи и направиха 0:0 с "Лудогорец". А "сините" редуват победи и разочарования. И докато на "Армиятa" гонят титла и купа, то на „Герена“ сезонът може да бъде спасен донякъде единствено с победи над вечния съперник.

Снимка СПОРТАЛ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ