Арбитражът отряза 47 руснаци

Спортният арбитраж отхвърли обжалванията на 47 руски спортисти, които останаха без покани от Международния олимпийски комитет за игрите в Пьонгчанг. Въпросните състезатели бяха оневинени от арбитража, който реши, че няма достатъчно доказателства резултатите им от предишните игри Сочи 2014 да бъдат анулирани. Въпреки това, спортистите, сред които са ски бегачът Сергей Устюгов, биатлонистът Антон Шипулин и състезателят в шорттрека Виктор Ан, няма да участват на игрите.

МОК и Световната антидопингова агенция (ВАДА) приветстваха решението.

„Това е правилна стъпка, която дава ясна насока на борбата срещу допинга“, гласи част от официално изявление на МОК.

От руска страна пък твърдят, че причина за решението е натискът, който президентът на комитета Томас Бах оказа върху арбитража в последните дни.

Въпреки това руснаците се отказаха от идеята за бойкот на церемонията по откриването. Делегация от 80 спортисти участва в парада на нациите под олимпийския флаг, носен от местен доброволец. Устюгов пък призова руските фенове да подкрепят сънародниците си в Пьонгчан, игнорирайки факта, че те не носят трикольора на екипите си.

„Руските спортисти така или иначе ще защитават честта на страната – обяви една от големите жертви на МОК. - Тези, които са допуснати до игрите, трябва да се радват на всеобща подкрепа. А за нас ще има други състезания.“

Отрязаните от игрите със сигурност ще могат да си опитат силите в алтернативните състезания в Русия през март. Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, обеща, че такова събитие ще има и на него ще бъдат поканени и чуждестранни участници.

Коментари

Задължително поле