"Арена Шумен" - впечатляваща архитектура и функционалност

Шумен е сред малкото градове в България, които вече могат да се похвалят с модерна многофункционална спортна зала. Като архитектура и функционалност „Арена Шумен“ е най-добра след столичната, казват изпълнителите на проекта. Строителството на залата се финансира с 8,5 млн. лв., държавна субсидия от правителството на Бойко Борисов през август 2016 г. Модерното съоръжение връху и красивият парк край него са изградени на терена на бившето военно поделение „Пети полк“ на входа на града точно за година и половина.

Сградата е на 4 нива с 5600 кв. м. застроена площ. Конструкцията е от стоманобетон със стоманен покрив и алуминиева фасада. За да се улесни достъпът до залата, е разширено уличното платно и са изградени две нови кръгови кръстовища. Подменено е уличното осветление с енергоспестяващо. Към комплекса е изграден паркинг с 300 паркоместа.

Модерното съоръжение отговаря на всички изисквания на спортните федерации за провеждане на локални, национални и международни състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, тежка атлетика, тенис, бокс, художествена гимнастика, както и за организирането на културни събития, концерти, конференции, изложения и изложби.

Обособени са няколко зони за зрители с ВИП-ложи, спортно-тренировъчен блок, места за журналисти, коментатори и зона за техническо обслужване на сградата. Общият брой места на трибуните е 1500, в това число и за хора с увреждания, а максималният капацитет на залата е 2500 места. При провеждането на концерти и културни събития ще бъде поставяна специална ПВЦ-настилка, която да предпазва пода.

"Арена Шумен" разполага с допълнителна зала за загряване, помещение за допинг контрол, за медицинска помощ, шест съблекални с душове и тоалетни, две зали за журналисти и за пресконференции, магазин за спортни стоки, фитнес зала, сауна, парна баня, кафене с отделен вход. Оборудвана е с два асансьора, единият – на входа за журналистите, а другият – на входа за ВИП-гостите. Изградени са комуникации за външни телевизионни станции за директно предаване на състезания, концерти и други събития.

„Арена Шумен“ е част от цялостен многофункционален комплекс, който ще бъде реализиран на няколко етапа. Освен модерното съоръжение върху площ от 21 декара е изграден и парк. По проект ще бъдат построени открити спортни игрища, плувен басейн, детски кът и хотел. Ще се изгради нов жилищен комплекс и търговски обекти.

Амбициите на общинската администрация са заедно със спортния комплекс районът да се оформи като нов градски център, който да привлича, както шуменци, така и гостите на града.

Коментари

Задължително поле