Арестувани са 15 души, сред които и бившия кикбоксьор Мартин Антов, при мащабната акция на ГДБОП в Монтана

Мащабна акция на Главна дирекция Борба с организираната престъпност /ГДБОП/ под ръководството на спецпрокуратурата разби банда, която се е занимавала с рекет, палежи, побоища и наркотици. 15 души са арестувани в София и Монтана. Работата по разкриването и неутрализирането на престъпната група продължава, съобщи в Монтана зам. главният прокурор Иван Гешев.

Операцията, в която са включени антимафиоти, полиция и жандармерия е започнала още в сряда вечерта. Спецченгетата с маски завардиха входовете и изходите на Монтана и започнаха претърсвания на жилища и автомобили и арести. „Претърсени са 25 обекта, свързани с дейността на престъпната група в столицата и Монтана, открити са наркотици, пари и хладни оръжия, задържани са над 15 лица”, каза зам. главният прокурор.

По предварителна информация, начело на бандата е стоял известният в подземния свят Мартин Антов от Монтана – бивш кикбоксьор, свързван в миналото с бандата на Килърите-2. Според осведомени Антов, който от години живее в София, е организирал нападения и изнудване на бизнесмени в Монтана и региона, а набелязаните жертви, които не се подчинявали и не плащали, са били сплашвани с бой и палежи. „Антов е задържан в София. Има данни , че е на ръководно ниво в тази група, още няма повдигнати обвинения. Знае се, че той стои зад известна охранителна фирма, която тормози земеделски производители. Притежава бизнеси пряко или с подставени лица в Монтана – занимава се с рекет и наркотици!”, потвърди Иван Гешев.

"Досъдебното производство срещу групата на Мартин Антов в спецпрокуратурата е продължило около година. До петък ще стане ясно кои и колко от задържаните лица ще бъдат привлечени под наказателна отговорност, а прокурорите ще преценят какви мерки за неотклонение да поискат срещу тях!”, каза още зам. главният прокурор.

"В разнищването на набезите на бандата участват и полицията и прокуратурата в Монтана. Акцията в северозападния град не е първата от този вид в страната. Неутрализирането на престъпни групи, които тормозят хората в различни градове на България, е приоритет на прокуратурата и МВР", увери Гешев. И даде за пример проведените през последните две години операции срещу бандите на Куката в Плевен, Митьо Очите в Бургас и Цветелин Ценов – Квиц, във Враца. „Прокуратурата и партньорските ни служби правим всичко възможно да няма недосегаеми от така наречените в миналото мутри. Престъпници, които пречат на хората да живеят спокойно и да развиват бизнес, създават криминални и феодални владения. От 6-7 години дейността на тези криминални авторитети се разследва от спецпрокуратурата. И „творческата им кариера” ще приключи бързо!”, закани се Гешев.

Соченият за тартор на бандата за рекет, бой и палежи Мартин Антов бе задържан и през 2013 г. при разкриването на групата за мокри поръчки „Килърите -2”, заподозряна за 8 екзекуции. Тогава у него бяха открити два автомата „Калашников” и бе обвинен в подготвяне на грабеж. Според полицаи и прокурори групата, сред чийто лидери са били Антов и Валентин Янев – Вальо Бореца, извършвала убийства, грабежи, кражби и брутални наказателни акции с чупене на крайници.

В младежките си години Мартин Антов е тренирал кикбокс в Монтана и имал добри резултати. Класирал се в челните места на републикански и балкански и състезания. После обаче напуснал клуба си и се включил в свободните боеве (ММА).

Според криминалисти в онези години кикбоксьорът се свързал с пласьори на дрога от по-високите етажи и започнал да участва в завземането и разширяването на наркопазарите в Северозапада. Една от първите регистрации на Антов в полицията е извършена след участието му в бой с ножове в Монтана заради разпространение на дрога.

Коментари

Задължително поле