Арестуваха Баневи на Лазурния бряг (обзор)

Претърсиха офисите и баровските жилища на милионерите, приватизатори на “Полимери” АД

Обвиняват ги за документни престъпления и пране на пари

Френската полиция арестува Евгения и Николай Баневи в Ница. Задържането на милионерското семейство е станало около 8,50 ч в днес по Европейска заповед за арест, издадено от спецпрокуратура у нас. По същото време маскирани полицаи нахлуха в офисите и баровските жилища на Баневи и започнаха претърсвания.

След Арабаджиеви и Стайкови приватизаторите от скандалния фонд “АКБ Форес” станаха поредната богаташка фамилия, от която прокуратурата ще търси наказателна отговорност.

Обвиненията срещу Евгения и Николай са за данъчни и документни престпъпления, присвояване и пране на пари, свързани с приватизираното предприятие “Полимери” АД в Девня, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев.

Заводът за хлор, винил и поливинилхлорид в Девня бе купен от Николай Банев през 1998 г. През 2010 г. предприятието спря работа, а през 2013 г. бе обявено в несъстоятелност заради дългове от 30 млн. лв. Най-крупният кредитор бе АЕЦ “Козлодуй” с 9,3 млн. лв. вземания, следван от НАП, доставчици и работници. Част от борчовете на Банев синдикът покри, след като миналата година теренът от над 1000 дка и сградите на “Полимери” бяха купени от пловдивската фирма “Хъс” ООД за 14,5 млн. лв.

Като капак миналото лято държавата плати още 14,4 млн. лв., за да спаси Девня от екокатастрофа заради складираните в “Полимери” близо 2500 т трихлоретан. Токсичното вещество отлежаваше в 30-годишни цистерни. Пробойни в тях доведоха до теч, заради който в града дори бе обявявано частично бедствено положение. Инсталацията за обезвреждане на опасния химикал, купена по соцвреме за милиони долари, обаче се оказа продадена в Румъния от Баневи. Така миналото лято година се наложи МС да отпусне милионите, за да се транспортира отровата през 6 държави до френския град Кале, където да бъде утилизиран.Ситуацията възмути премиера Бойко Борисов (виж карето), който настоя разбойническата приватизация да се разследва.

Зам.-главният прокурор: Обвиненията са повдигнати задочно

“Към момента към наказателна отговорност задочно са привлечени две лица”, съобщи днес зам.- главният прокурор Иван Гешев. По думите му основен обект на досъдебното производство е източването на приватизираното предприятие “Полимери”. “Разследването е от около 2 месеца. Факт е, че от предприятие с 1800 работници, изхранвало 1800 семейства, в момента се изхранват 0 семейства”, допълни Гешев и уточни, че претърсвания са правени и във Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право