Курт капан за ортака на Ел Чапо (обзор)

Исмаел Самбада, известен с прозвището Ел Майо, е съосновател на картела „Синалоа“.

Погнаха картела „Синалоа“ заради фентанил

Неговите хора му скроили шапката

Очакват го дълги години зад решетките

Един от най-влиятелните мексикански наркобарони и ключова фигура в картела „Синалоа“ - Исмаел Самбада, известен с прозвището Ел Майо, беше арестуван в американския пограничен град Ел Пасо, щата Тексас, предадоха световните агенции.
Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи за задържането му снощи, заедно с Хоакин Гусман Лопес, син на бившия партньор на Самбада и прословут лидер на картел - Хоакин Гусман Лоера - Ел Чапо. Според информацията двамата са се предали доброволно.

Американската Администрация за борба с наркотиците беше обявила награда до 15 милиона долара за информация, която може да доведе до ареста на 76-годишния Самбада. Срещу него в САЩ са повдигнати множество обвинения, включително за производство на кокаин, хероин, метамфетамини и фентанил, както и за убийство и за пране на пари.

През февруари Замбада беше обвинен от американските прокурори в заговор за производство и разпространение на опасния наркотик фентанил, предизвикал кризата с опиоидите в САЩ.

Позовавайки се на мексикански и американски служители, в. „Уолстрийт Джърнъл“ пише, че Самбада е бил подмамен да се качи на самолет от високопоставен член на „Синалоа“ след продължила месеци операция на американските спецслужби, включително и ФБР.

Вестникът добавя, че на Самбада му е било казано, че ще инспектира нелегални летища в Мексико. Длъжностни лица разказват, че Самбада е бил „примамен“ на частен самолет под „фалшив претекст“ именно от Гузман Лопес, синът на Ел Чапо съобщава в „Ню Йорк Таймс“.

Самбада вярвал, че самолетът ще лети на юг в Мексико, но вместо това той обърнал на север и кацнал в Ел Пасо, обясни кореспондентът на „Фокс Нюз“ Брайън Ленас, цитирайки източници от правоприлагащите органи.

Гузман Лопес е сключил сделка да се предаде на американските власти и да им предостави Самбада, тъй като го обвинявал за залавянето на баща му, сочат осведомени източници.

„Фентанилът е най-смъртоносната заплаха от наркотици, пред която нашата страна някога е била изправена, и Министерството на правосъдието няма да се успокои, докато всеки един лидер на картел, член и сътрудник, отговорен за отравянето на нашите общности, не бъде подведен под отговорност“, казва още главният прокурор Мерик Гарланд в изявлението си, като подчертава, че картелът Синалоа е най-големият доставчик на наркотици за САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка