Арестуваха шуменци, прибрали над 150 000 лв. от ало измами (СНИМКИ, ВИДЕО)

Дете на 8 г. било ползвано като муле

Криминалисти от ОДМВР-Шумен тикнаха в ареста трима извършители на ало измами, които прибрали от доверчиви пенсионери над 150 000 лв. от юни до края на септември. Триото в различно съучастие е реализирало 22 успешни "акции".

В ареста са боса Тихомир Й./33г./, който е таксиметров шофьор, Ярослав Я./33 г./ и Пламен Д./30г./. Всички са имали работа и доходи, но са заработвали допълнително крупни суми, служейки на талантливи роми, които въртяли телефони от Румъния и мамели възрастни хора в Шумен.

Триото е разкрито на 27 септември, когато успешно прибрали торба с 5000 лв., 3 златни пендари, толкова пръстени, чифт обеци и портмоне с личната карта на 86-годишна шуменка. Тя ги метнала от шестия етаж, вярвайки, че помага на полицията. Когато разбрала, била пред самоубийство.

i-6

След получен сигнал полицията в Шумен предприела незабавно издирване и още в същия ден към 18,15 часа на главен път Русе-Варна, в село Струйно, за проверка било спряно такси "Шевролет Авео" с шуменска регистрация.

Зад волана бил 33-годишният Тихомир, а при извършения личен обиск в него са открити над 4000 лв., златни накити, румънски леи и винетни стикери за Република Румъния. В дома му имало още 1000 лв., задържал за себе си и една от златните парички на бабата. Пред криминалисти принал, че 600 лв. от сумата са възнаграждението му от последната измама. 200 лв. предоставил на съучастник в тайник в покрайнините на града. Тихомир разказал, че начупената лична карта и портмонето на жертвата изхвърлил в контейнер за смет близо до жилището си и полицията ги открила там.

Тримата шуменци действали в различно съучастие, но Тихомир бил главния и доверен човек, който доставял лъвския пай на измамниците. В началото това ставало на територията на област Русе, а после пътувал и до Румъния. Ярослав и Пламен вземали директно парите от жертвите и ги оставяли на тайни места до храсти, край дървета, до язовира в Шумен. На явките имало метални кутии, в които се слагали пачките.

Двете мулета вземали твърдо възнаграждение 200 лв. на измама, а Тихомир като доверен подизпълнител на измамници между 600 и 800 лв. Най-грозното е, че един от мъжете е използвал 8-годишният си син, за да взема хвърлените торби с пари от жертвите, каза ст.комисар Ялчън Расим. "Труд" научи, че това е Ярослав.

След 24-часовия арест задържането им удължено с още 72 часа от наблюдаващия прокурор Владимир Колев от Районна прокуратура-Шумен. Ще бъде искан постоянен арест за извършителите, срещу които са образувани досъдебни производства за измама, каза обвинителят.

Щетата от 22 измами, реализирани от тройката, е над 150 000 лева, като в тях влизат 720 британски лири и $4000, над 570 грама са златните накити. Само през месец септември са отнети близо 47 000 лева.

От началото на годината до момента на територията на ОДМВР- Шумен са регистрирани 39 телефонни измами, а общо разкритите сега стават 28, оповестиха от пресцентъра на полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право