Армения и Азербайджан отново нарушават примирието 

От подновяването на конфликта за Нагорни Карабах Баку и Ереван досега сключиха две хуманитарни примирия, които бяха нарушавани почти веднага, припомнят международните наблюдатели

Баку подновила артилерийския обстрел 45 минути след договора

В четвъртък в Женева ще има нови международни преговори

В 8 часа в понеделник влезе в сила хуманитарното прекратяване на враждебните действия в Нагорни Карабах, за споразумението за което бе съобщено ден по-рано в съвместно изявление на Държавния департамент на САЩ и правителствата на Армения и Азербайджан след преговори във Вашингтон, предаде БНР.

Заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън е разговарял с външните министри на двете страни, като те са потвърдили ангажимента си към спазване на хуманитарното спиране на огъня, договорено в Москва на 10 октомври.

От подновяването на конфликта за Нагорни Карабах Баку и Ереван досега сключиха две хуманитарни примирия, които бяха нарушавани почти веднага, припомнят международните наблюдатели. В четвъртък се очаква външните министри на Армения и Азербайджан да обсъдят темата в Женева на конференция с международно посредничество.

Малко след влизането в сила на последното прекратяване на огъня и Азербайджан, и Армения съобщиха, че ще спазват постигнатото споразумение, преди и двете страни да си отправят взаимни обвинения в нарушаване на новото примирие още в първите часове след подписването му.

Министерството на външните работи на Азербайджан обвини арменските сили, че са бомбардирали град Тертер и съседни села, както и позиции на азербайджанските сили.

“Това показва още веднъж, че Армения подкрепя само на думи принципа за хуманитарно примирие. Всъщност те се крият зад примирието и опитват да се прегрупират и да заемат нови позиции”, заяви Хикмет Гаджиев, съветник на президента Илхам Алиев.

Властите в Нагорни Карабах отхвърлиха тези твърдения, а Министерството на отбраната в Ереван обвини Баку в целенасочена дезинформация, предаде ДПА.

По думите на говорител на министерството, въоръжените сили на Азербайджан са подновили артилерийския обстрел 45 минути след като е влязло в сила споразумението на прекратяване на огъня.

Коментари

Задължително поле