Армията купува 450 000 халосни патрона

Пусната е и обществена поръчка за 4 леки витлови учебни самолета

Министерството на отбраната пусна обществена поръчка за 450 000 халосни патрона, като цената за доставката е 315 000 лв. без ДДС. Боеприпасите трябва да са калибър 7,62 мм, обр. 1943г., с каквито стреля автомат “Калашников”.

Халосните патрони се използват главно с учебна цел за първи тренировки на млади войници и на граждански лица в доброволни курсове по военна подготовка. Чрез тях се постига най-добра представа как стреля автоматът за хора, които за пръв път залягат на огневия рубеж. Голямото им предимство е, че са безопасни, след което се преминава към използване на бойни патрони. Халосните се използват и за симулации при учения, за да се избегне рискът от допускане на жертви. С тях се провеждат и военни ритуали по време на зари и тържествени вечерни проверки.

Армията се кани да купи и 4 броя леки витлови учебно тренировъчни самолета на обща стойност малко над 2,5 млн. лв. без ДДС, като срокът за изпълнение на поръчка е 48 месеца. Специалисти обясниха, че цената не е само за голи машини. Тя е пакетна и включва доставка на консумативи и материали, осигуряващи 400 летателни часа на самолет за година или общ 1600 часа за четирите за 1 г.

Освен това поръчката обхваща и доставка на авиационно техническо имущество, обучение на четирима инструктори за самолетите и двадесет души инженерен и технически персонал за ремонт и поддръжка на машините. Успоредно с това военното ведомство ще ремонтира три двигателя за учебно-реактивните самолети L-39ZA, с които се обучават курсантите в Долна Митрополия за около 830 000 лв. без ДДС.

Големият проект обаче за превъоръжаване на ВВС с нов тип боен самолет, който парламентарната комисия “Грипен” спря и върна в изходно положение още не е одобрен от МС.

Коментари

Задължително поле