Артур Надосян: Оперирах се, за да отслабна

Това, че Лили Иванова изпълнява моя песен, е признание, споделя Златния глас на Армения

Артур Надосян, наричан Златния глас на Армения, е пианист и певец с широк вокален диапазон, изпълняващ с лекота арменски и руски песни, романси, чужда и българска поп музика, народни песни, поп-фолк, ориенталски и песни в много други жанрове на над двадесет езика.

Артур е роден в Армения, където завършва музикалното си образование, но избира да живее и твори в България. Той е композитор на много песни в най-различни жанрове. През 2004 г. получава българско гражданство за особени заслуги към културата.

- Артур, преди да говорим за музиката ти, разкажи за операцията, на която се подложи наскоро.

- Подложих се на т. нар. операция мини гастрик байпас, която е към отделение по метаболитна хирургия. Тази интервенция е най-ефективният метод за трайно сваляне на килограми.

- Защо в Турция и кой те свърза с тази клиника?

- Избрах да я направя в Истанбул, защото се консултирах с Мерилин Хасанова, която от години работи с турски болници и следи кои лекари постигат най-добри резултати. Мерилин Хасанова ми предложи да направи контакт с френския хирург доц. д-р Мурат Чаа, който е специализирал и практикувал точно този тип операции във Франция, в едни от най-престижните университетски болници в Париж и в Страсбург. Хирургът от миналата година е привлечен в най-престижната болница в Истанбул и Мерилин му организира пациентите от България. Тя ме придружи по време на предварителните изследвания, а след като направиха операцията и ме изписаха, заедно се прибрахме в България. Всичко беше организирано предварително, останах много доволен от целия екип и най-вече от хирурга, който, освен че е невероятен специалист, е и прекрасен човек и сега го чакаме на гости. Обеща да дойде в България през септември, защото има и много други пациенти, които искат да се срещнат с него.

- Каква е точно интервенцията и какво трябва да се очаква да се случи с тялото ти?

- Тази операция е по-различна от един друг метод, който също правят в Турция и в България, защото при нея няма изрязване на стомаха, а само се прави смяна на пътя на храната и пак се контролира количеството на приеманата храна. Много дълго време проучвах, защото исках да намеря най-добрия хирург, който да проведе най-правилното лечение. Точно от доц. д-р Мурат Чаа научих за един хормон, който кара пациентите с наднормено тегло непрекъснато да изпитват чувство на глад. Хирургът каза, че след интервенцията той ще прекрати производството на този хормон в организма. След операцията бързо се възстанових, защото се направи чрез лапароскопски метод и затова не се налагаше да стоя дълго време в Турция. Сега ще ходя на контролни прегледи само и имам един режим на захранване, който преминавам поетапно - от течни към твърди храни, а килограмите ще свалям постепенно. До 18-ия месец след операцията вече трябва да съм свалил всички излишни килограми. Още на първия контролен преглед на 10-ия ден бях свалил 12,5 кг

- Откога имаш проблеми с теглото и правил ли си преди това някакви опити за отслабване?

- Борба с излишните килограми водя от последните 15 години. С доста диети съм свалял много килограми, но за съжаление резултатите не бяха трайни.

- Артур, всички у нас те знаят като Златния глас на Армения. Откъде тръгна това прозвище?

- За мен е удоволствие да получавам такова признание от ценителите на моята музика. Това прозвище тръгна след многобройните ми концерти.

- С пеене или с пиано бяха първите ти публични изяви?

- Още от детска възраст съм бил солист в детски хор в Армения и първите ми изяви бяха с пеене. Но едновременно с това не съм оставял и пианото на заден план.

- Орлин Горанов изпълнява заедно със Сандра твоя песен. Ти ли го избра, или Орлин избра да пее твоя песен?

- С Орлин сме приятели и когато създадохме тази красива балада с Агент Иван Тенев, който е автор на текста, преценихме, че най-подходящите изпълнители ще бъдат Сандра и Орлин Горанов. Когато и те я чуха, нямаше и миг колебание.

- Лили Иванова също изпълнява твоя песен, което вече е истинско признание за твоя талант. Как се случи това?

- С Лили Иванова се познаваме от доста години. Бил съм на почти всички нейни концерти и винаги съм се възхищавал на голямата българска певица. Когато получих лично от нея предложението да направя песен специално за нея, това беше голямо признание и отговорност за мен. И особено след като тази песен беше избрана за откриването на наградите ИКАР тази година.

- Пееш предимно за любов, а и в основата на твоите песни е това велико чувство. Лично ти срещна ли голямата си любов?

- О, да, определено не ми липсва любов...

- Каква тип жени те привличат и какви качества трябва да притежава една дама, за да спечели вниманието ти?

- Обичам истинските хора. Харесвам умни, с чувство за хумор жени, с които има какво да си кажеш.

Инж. физик Евгени Делев: Ние сме създателите на европейската цивилизация

Не сме тюрки, нито славяни, над 75 процента от гените ни са балкански, твърди директорът на Българския генетичен проект

Инж. физик Евгени Делев е директор на Българския генетичен проект към американската лаборатория Family Tree DNA. Роден е през 1970 г. в София, завършил е физика в СУ «Св. Св. Климент Охридски». Още от юноша се интересува от класическа генеалогия, като първоначално изработва родословни схеми на собствените си родове. През 1998 г. учи аспирантура по физика в университета в Орсе до Париж и остава да живее постоянно във Франция.

През 2006 г. става доброволец към Family Tree DNA и от 2008 г. започва първия по рода си проект да изследва родословието на цялостното население на с. Граматиково в Странджа. На няколко рода се правят генетични тестове, част от които Евгени Делев сам финансира. Резултатите поставят началото на проучване на цялото население, обитаващо района на Странджа. Разминаването на получените резултати с очакванията поражда нови интереси за изследователя относно произхода на българите.

В личен план Евгени Делев е семеен, има три дъщери.

- Г-н Делев, през последните години много изследователи подеха вашата тема за българите като основоположници на европейската цивилизация, но вече 30 години официалната ни история е глуха за подобни факти и изследвания. Каква е причината според вас?

- Това е една много деликатна тема и въпреки че вече не е научно обоснована, продължава да се подкрепя от професорите от старото поколение. Те не само, че продължават да я поддържат, но и подготвят свои последователи от младото поколение. Как си представяте 4-5 поколения професори, творили в неправилна, политически изкривена насока от Освобождението на България до наши дни, да си признаят, че са си изгубили времето в писане на политически изкривена история? Та нали би трябвало да им отнемат титлите и съответно изработената пенсия.

- Какво ви провокира да напишете книгата „Въведение в генетичната генеалогия“?

- Като управител на Българския генетичен проект от 2006 г. имаше насъбрано голямо количество информация, която беше добре да се публикува, за да може да добие популярност сред широката публика. Но аз лично бях много затормозен от факта, че получените резултати не съответстваха с ученото от нас в часовете по история. Наложи се да отделя две години време в ровене на факти, подкрепящи нашите наблюдения. След което обработих резултатите на тестваните до този момент около 600 българи и ги поместих в упоменатата книга. Най-общо казано, голяма част от хората бяха изследвани с тестове по мъжка и женска линии, както и автозонни тестове, което свежда нашия проект към най-подробната база генетични данни на българи, която в този момент надхвърля 800 рода. Говоря за родове, а не само за индивиди, тъй като получените данни от изследвани преки линии сами по себе си се отнасят до резултатите на един цял род.

- Външен или вътрешен е натискът да не се говори за истинската история на българите, която срамно започва в учебниците ни от 681 г.?

- Натискът основно е външен, но за съжаление намира много поддръжници и на местна почва. Та кому е необходимо да се знае, че ние сме една от най-старите култури в Европа, един древен народ, който се опитва сам да се самоунищожи, не правейки нищо да му се съхрани културата? От Средновековието всички се опитват всичко, свързано с нас, да бъде заличено, но въпреки големите усилия то не се случи.

- Вече и децата знаят, че началото на европейците се формира по земите ни, с нашите гени и ние цивилизоваме континента. Кое беше изненадващо в генетичния път на предците ни?

- Както всички допускат, Балканите наистина са древен кръстопът на култури, народи и езици. Но в нашия произход се преплитат две основни популации – местното палеолитно балканско население, преживяло в Денарските Алпи в Хърватска последния ледников период, и залято от високоразвитото неолитно население, дошло от Близкия изток и докарало земеделието и скотовъдството. Същото това население с последователни миграционни вълни, вече през бронзовата епоха и по-късно, идвайки от района на град Тир и заселвайки вторично Балканите, ще наречем тираки или траки.

- Не е тайна, че предците ни са имали цивилизация много преди Шумер, Месопотамия и Египет. Възможно ли е именно те да са родоначалници на следващите цивилизации?

- Това е така. Без владеене на съвременен български и без познаване на неговите тракийски диалекти е невъзможно да се четат текстове на санскрит и много други. Фактът, че съвременният български споделя повече от 2500 думи с езика на коптите от Северен Египет, не е новост. Та нали от времето на Александър Македонски и неговите генерали династията на Птолемеите в Египет е управлявана от нашите балкански владетели.

- Потопът в Черно море ли е причина за разселването от земите ни към различни посоки в света?

- Както съм описал в моята книга, причините за миграции на населението, свързани с климатично-геоложки промени, са три – засушаването на климата в Близкия изток, започнало преди 10 000 г., черноморският потоп и изригването на вулкана на о. Тирасия, наричан днес Санторини. Но това не са единствените причини. Друг съществен фактор е необходимостта от експлоатиране на нови обработваеми земи. Балканите са били гъсто населени, докато Западна и Северна Европа са били рядко населени и обрасли с гъсти гори.

- На какъв език са говорили българите преди елините и славяните да се присъeдинят към тях?

- За мен понятието славяни е руска политическа измислица от 18-и век. Езикът очевидно много се е променил, но както и досега във всеки район се е говорело на различен диалект. Предвид, че голямата концентрация на българско население е била в Западните Балкани, може да се предположи, че старият български език е бил близък до езика, говорен от моравските българи в днешното Поморавие в Сърбия. Населението в Тракия и Мала Азия е говорило тракийските диалекти, близки до българския, както и до съвременния гръцки, който е създаден въз основа на българския и старите му тракийски диалекти.

 

И още в новия брой на "Жълт Труд"...

Джино Бианкалана се ожени

Азис се плацика дибидюс във вана с друг мъж

Никита Джонсън опъна татуирана снага

Преслава заприлича на Галена

Щерката на Башар Рахал стана мъж

Райна има нов приятел, зъби се на стария

Виктор Калев подстригал баба си като пънкарка

Цар Борис III спасил Георги Димитров в Лайпциг

Проклятие в наследство

Удобство и практичност в есенно-зимната мода

Легионерска болест се хваща от застояла вода

"Спайс Гърлс" чакат Виктория за новото шоу

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 28 АВГУСТ.

Коментари

Задължително поле