Археолози откриха римско укрепление от I век и антична митница край Лом

Ранно римско укрепление на брега на Дунав край Лом, представителна сграда – най-вероятно използвана като митнически пункт, и казарма от по-късен период на Римската империя откриха археолозите, които това лято проучваха античния кастел Алмус при Лом. При разкопките в крайречния квартал „Калето” историците достигнаха пластове от средата и втората половина на I в., в които намериха част от ранна крепостна стена, улица с канал и разрушена войнишка барака /контуберниум/.

В сградата, изгорена вероятно при вражески нашествия, са открити златно отличие на висш военен / фалера/ и фрагменти от луксозна керамика с италийски, галски и източен произход. Над ранния военен лагер историците проучиха и руини на представителна сграда от II – III в. имала стени с мазилки, оцветени в помпеанско червено. Аристократичния цвят, както и намерените многобройни фрагменти на червенолакова трапезна керамика, според специалистите показват високия социален статус на обитателите на тази постройка – вероятно висши военни. Сградата, която освен красивите стенни мазилки е имала и масивен керемиден покрив, може би се е ползвала и за митнически пункт и в нея се е извършвала търговска или контролна дейност, смятат историците.

За това свидетелстват откритите оловни тежести за везни (екзагии). Археолозите завършиха проучването и на голяма постройка, най-вероятно изпълнявала функциите на казарма през IV и до първата половина на V век, и разрушена при хунските нашествия. В хоросановия й под са открити монети от император Теодосий I (379-395) . Археологическите проучвания на ранноримския военен лагер, античен и късноримски кастел Алмус се финансират от Министерството на културата и Община Лом и се провеждат от екип с ръководител д-р Юлий Емилов – главен асистент в СУ „Климент Охридски“ и заместник-ръководители - Владислав Живков от НАИМ при БАН и Валери Стоичков –докторант в ШУ „Константин Преславски“ и уредник в Исторически музей Лом. Резултатите и най-ценните находки от крепостта Алмус ще бъдат представени на изложбата "Българска археология 2019" през февруари догодина.

Коментари

Задължително поле