Археолози разкриха част от северната крепостна стена на антична Сердика

Снимка: БТВ

Части от северните крепостни стени на антична Сердика откриха археолози на столичната ул. "Екзарх Йосиф". Едно от най-впечатляващите неща са две изключително добре запазени крепостни стени, които пазили древния град от недоброжелатели, предаде БТВ.

"Идеята е да се изгради допълнителен укрепителен пояс и крепостната стена да бъде удебелена. Тя датира от V век, когато по тези земи са зачестили набезите на хуни, авари и славяни. В средата на века има голямо хунско нашествие, вероятно в следствие на него се планира този мащабен проект, който се осъществява в края на V век", уточни научният ръководител на археологическото проучване Полина Стоянова.

Тя допълни, че между двете крепостни стени е имало канал, който е имал отводнителни функции, защото зоната често се е заблатявала. "Основите са били дървени и датиран от началото на IV век, преди изграждането на допълнителния крепостен пояс. До ден днешен подпочвените води са високи и са довели до това дървеният материал да се съхрани", заяви Стоянова.

Открити са и много находки - монети, катарами и бижута. "Най-много са монетите - датират от същия период, когато се прави опит тази зона да бъде усвоена. Намираме още елементи на костюми, керамика, антични лампи", заяви още археологът.

Всички находки от обекта могат да се видят до края на месеца в Регионалния исторически музей - София.

Коментари

Задължително поле