Мариана Аршева: Направила съм много хора известни – политици, певци, дизайнери!

Горещо време днес, аксималните температури ще са между 30° и 35°

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Черна гора Тя ще е основен говорител в конференция за Западните Балкани

Падналата изолация няма да спре часовете в пловдивската ПГ по битова техника

Откриха нов потенциален риск в „Боинг 737 Макс“

Астероид удари Пуерто Рико (ВИДЕО и СНИМКИ)

Днес ще е пикът на горещата вълна, обхванала Европа

Правителството на Венецуела е осуетило опит за преврат

Бедствено положение е обявено в Котел

Ердоган: Няма индикации, че Тръмп ще наложи санкции на Турция заради С-400

Спецсъдът гледа мярката на кмета на Костенец

​Промените в Закона за енергетиката влизат в НС

Маурицио Сари е най-суеверният треньор

На 27 юни 2019 да почерпят

Мюсюлманин обнови църква в Преславско Сърбин градил храма преди 122 г., сега Али Кюлюмов помогнал с работници и материали

Арх. Здравко Здравков: Бяхме подготвили отказ за презаверяване на разрешителното за „Златен век”

Главният архитект на София Здравко Здравков/ Снимка: Архив

Главният архитект на София Здравко Здравков не е имал намерение да презавери разрешителното за строежа на небостъргача „Златен век”, ако собственикът на „Артекс” – арх. Пламен Мирянов не го беше оттеглил. Това сподели лично Здравков предаването „Тази сутрин”.

Тъй като разрешителното за строеж е било изтекло през 2017 г., от „Артекс” са имало едногодишен срок да го презаверят. Подали са такова искане, но скоро то било оттеглено.

„Бяхме подготвили такъв отказ – отказът не стигна до подпис”, коментира Здравков. Той сподели, че вече не получава есемеси от Мирянови, а преди две седмици са имали среща за други техни проекти в София. По думите му спрямо него не е имало опит за влияние.

Здравков коментира и решението да се премахнат климатиците, поставени по фасадите на сградите в София. Столичната община не прави акция по премахване на климатици, а въвежда единен стандарт, който ще доближи София до облика на европейска столица, уточни той.

„Климатиците се засягат в тази част, в която направихме един градски стандарт. Той обхваща единствено 4 улици в София – ул. „Цар Шишман”, ул. „Граф Игнатиев”, ул.„6 септември” и ул. „Солунска”. В тези зони има 48 паметници на културата. За тези зони направихме тези градски стандарти”, коментира арх. Здравков.

По думите му в момента стандартът е подложен на консултации и може да бъде модифициран в рамките на месец. Що се отнася до собствениците на сградите в тези карета, наредбата, която е пилотна за България, предвижда те да имат 3- годишен срок, в който да изпълнят изискванията по стандарта. В противен случай се предвиждат санкции.

Предлаганият устройствен план на централният парк в София също предизвика напрежение. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че ще го обжалва, защото смята, че чрез този план се спира строителството и обновяването на спортните съоръжения в парка и той не е съгласуван с Министерството на
младежта и спорта.

Здравков обаче посочи, че на 5 юни планът на проф. Ковачев ще бъде представен в УАСГ и от ведомството могат да внесат своите мотивирани предложения. Също така главният архитект изрази личното си убеждение, че мястото на Националния стадион „Васил Левски” трябва да бъде преместено, тъй като съоръжението е от 1961 г., когато колите в София са били значително по-малко и съответно достъпът до стадиона е бил по-удобен. Сега обаче не е така – според някои изчисления в момента на 1000 човека в София се падат 600 автомобила.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Какви офиси могат да се вдигнат на мястото на стадиона само… та всеки ден за има задръствания.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.