Арх. Клаудио Нарди представи проекта си за нов градски център на Велико Търново

Сгради с отворени пространства, зелени покриви и висящи градини предвижда разработката

Съвременни сгради с отворени пространства, разчупени елементи и зелени покриви, позволяващи на светлината да прониква между тях - това предвижда проектът на архитект Клаудио Нарди, който беше класиран на първо място в международния архитектурен конкурс за изграждане на нов градски център на Велико Търново. Италианският архитект представи разработката си пред великотърновската общественост.

Клаудио Нарди подробно описа както проектираната от него сграда – Експозиционен център, така и цялостната концепция за градоустройството на останалата част от терена на Старото военно училище. Италианският архитект дава превес на зеленината и на подземната инфраструктура – паркинги и улици, което ще позволи да се освободят много пространства за разходки и срещи на хората.

„60 на сто от сградите ще са със зелени покриви и с висящите градини ще бъде оформено цялостното зелено пространство на мястото. Почти цялата зеленина на терена ще бъде запазена, като ще бъде извършено и допълнително залесяване”, уточни той.

Проектът на италианския архитект предвижда също изграждане на спортен център, културни средища и няколко съвременни високи сгради. Те ще бъдат с отворени пространства на приземните етажи. Тази концепция на вертикално строителство ще позволи да се освободят още места за пешеходци, колоездачи, а парковото пространство ще прелее в естествената зеленина към реката", обяни арх. Нарди.

Той подчерта, че залага на естествените материали като дървото в изграждането на сградите, защото това осигурява връзката на традицията с модерната архитектура.

Специална част от презентацията Клаудио Нарди отдели на Ескпозиционния център, който със заоблените си форми естествено се вписва в извивките на терена. Просторът на първия етаж, където ще има разположени кафенета, е отворен към стария град, а амфитеатърът, разположен на 300 кв. м. допринася за мекотата и пластичността на формите на Центъра.

Пред великотърновци той представи и два от последните си проекти, реализирани в Краков /Полша/, които са идентични на този във Велико Търново. Първият е съвременен музей на културата, изграден на мястото на изоставена фабрика и западнал индустриален район, а вторият е новото кметство в града.

Преди презентацията си, арх. Нарди се запозна на място със спецификата на терена на Старото военно училище.

„Целта ни при разработката беше да съчетаем тенденциите на съвременната качествена архитектура, естествената среда на терена и връзката с историческия град”, уточни арх. Нарди.

„Архитектурата е емоция, изисква кураж, за да избягаме от баналността“ така обясни философията на своята работа италианският специалист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България