Асад предупреди подкрепяните от САЩ кюрди, че няма да се поколебае да използва сила

Снимка: Архив

Сирийският президент Башар Асад предупреди подкрепяните от САЩ кюрдски сили, че няма да се поколебае да използва сила, за да си върне близо едната трета от страната, която те контролират, предаде АФП.

„Единственият останал проблем в Сирия е СДС“, каза Асад пред „Раша тудей“ в излъчено днес интервю, визирайки кюрдско арабския алианс Сирийски демократични сили (СДС), който бе острието на САЩ в битката срещу „Ислямска държава“ в Сирия.

„Пред нас са два варианта“, разясни президентът.

„Първият – сега започваме да открехваме вратата за преговори. Тъй като повечето от тях са сирийци, се предполага, че харесват страната си и не искат да бъдат марионетки на чужденци“, посочи Асад.

„Едната опция е да живее един с друг като сирийци. В противен случая ще прибегнем… към освобождаване на тези райони със сила“, добави той и обясни: Това е наша земя и е наше право и задължение да я освободим. И американците трябва да напуснат, някак си те ще трябва да си тръгнат“.

СДС и подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили водят отделни операции срещу джихадистите в Източна Сирия, което създаде крехка ситуация, която няколко пъти подложи на тест механизмите за избягване на конфликт.

Асад освен това каза, че конфронтацията между сили на Русия и САЩ в Сирия се разминала на косъм. „Бяхме близо до пряк конфликт между руските сили и американските“, каза той. „За щастие това бе избегнато, не само поради мъдростта на американското ръководство, но и поради мъдростта на руското ръководство“, добави президентът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток