Асеновград отпразнува Еньовден с шествие на 502 малки слънчови невести

По стара вековна традиция навръх Еньовден асеновградчани посрещат своите калиници, известни още и като слънчови невести. Тази година 502 малки момиченца, облечени с бели сватбени премени, се включиха в шествието из станимашките калдъръми, а тяхната невинност благослави целия град и неговите жители и трогна гостите от страната и чужбина, дошли да видят характерния само за Асеновград ритуал. Това е много стар обичай, идващ от гръцките махали в стария Станимака. Калиница означава хубавица, малка мома, красавица и за такава се е избирало момиченце на възраст от 3 до 6 години, което е от най-богатото семейство в квартала. Затова се е смятало, че благополучието на нейното семейство ще се пренесе върху всички останали в махалата.

Днес калиниците в Асеновград са стотици, тъй като всяка майка в 55-хилядния град под Асеновата крепост иска дъщеричката й да е част от вековната традиция и да я премени в богато украсена бяла рокля. Красив типичен местен празник, който няма аналог другаде по света.

Културната програма на Община Асеновград за празника ще продължи през двата дни на уикенда с "Фестивал на сватбените оркестри и модерни атракции, свързани със сватбените тържества - Асеновград 2017 година". Той е с международно участие, тъй като през тази година освен сватбени духови оркестри от цяла България гастролират и техни колеги от Македония и Сърбия. Програмата на фестивала предвижда още състезания за публиката - традиционни сватбарски танци, ревю на авангардни и нетрадиционни сватбени костюми, конкурс за най-смешни сватбени клипове, представяне и дефилета на местни модни къщи на площад "Академик Николай Хайтов". В края на втората фестивална вечер ще бъдат бъдат връчени наградите за най-добър оркестър, най-добър инструменталист и най-добър певец.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България