Асеновград пети ден под полицейска обсада и блокада

Ромската махала „Лозница” опустя от страх от саморазправа

Пети ден поред Асеновград осъмва под невиждана от местните жители полицейска и жандармерийска обсада, която е блокирала двата моста над река Чая и всички възможни подстъпи към ромската махала „Лозница” заради опасения от евентуални етнически сблъсъци след побоя, нанесен над деца, треньори и родители от клуба по кану-каяк „Асеновец” в понеделник на язовир „40те извора” и край местната болница.

Тогава 150 роми потърсиха саморазправа след пуснат слух за тяхно убито дете, което по-късно се оказа, че е само с пукната глава. Служители на реда от 9 областни дирекции бяха командировани в неделя да помагат на колегите си от Пловдив и да не допускат пияни, дрогирани и провокатори до обявения за 20 часа протестен митинг срещу ромските безчинства у нас под надслов „Заедно за Асеновград” пред паметника на цар Иван Асен Втори и шествието по улиците на града час по-късно. В града под Асеновата крепост се очакваха рокери и националисти от всички краища на страната начело с видни ютуб герои като Петър Низамов-Перата и Динко от Ямбол, както и ултраси от най-големите футболни агитки – на „Левски”, ЦСКА, „Локомотив” (Пд) и „Ботев” (Пд).

До момента в Асеновград не беше пристигнал нито един виден политик, а и такива не се очакваха, след като лидерът на ДРОМ Илия Илиев заплаши дори вицепремиера Валери Симеонов, че ще следи под лупа всяка негова стъпка, изява и дума и ще сезира Европейската комисия и институции в ЕС, както и главния прокурор Сотир Цацаров политикът да бъде подведен под наказателна отговорност съгласно чл. 162 от НК, предвиждащ от 1 до 3 години затвор.  „Не бива заради няколко виновни да страдат всички в квартала и да бъдат поставяни под общ знаменател като престъпници, побойници и убийци, а наркомани, пияници и агитки да страхуват мирните роми”, призова ромският лидер. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов също излезе със специално обръщение към съгражданите си преди големия протест и ги призова към разумни реакции, бдителност и не допускане на провокации и ескалация на напрежението. „Онези, които ще ги донесат, ще си тръгнат, а ние ще продължим да живеем тук и да искаме обща сигурност, спокойствие и гаранция за ред и закон”, декларира градоначалникът.

Още от събота сутринта е започнало почти масова евакуация на цели семейства от ромската махала „Лозница”, която през  уикенда опустя от страх от саморазправа от страна на националисти. Ромите потърсили спасение при роднини в Пловдив, съседни села и дори в горите из Родопите, докато отмине „бурята”…

 

Коментари

Задължително поле