Астрофизик: Шансът останките от китайската ракета да паднат на сушата е минимален

Снимка: БТВ

Шансът останките от китайската ракета да паднат на сушата е минимален, смята астрофизикът Тихомир Димитров. По БТВ той обясни, че днес или най-късно утре сутрин ще знаем точно къде ще се приземят отломките.

"Съществува вероятност да падне и на континентите, но ако говорим за шансове - горе-долу две-трети е шансът да падне в океана, а една-трета на сушата", казва Димитров.

Той коментира, че когато ракетите излитат от Земята винаги излитат на изток, за да имат помощ от въртенето на планетата. Обикновено на изток от площадките има голям воден басейн - океан, най-често. "Китайците може би нещо не са доизчислили. Тези ракети трябва безопасно да си изгарят в атмосферата. Тази е около 30 метра висока, това е огромно нещо. Да се надяваме, че ще се разпадне на по-малки части и ще изгори в атмосферата", казва Димитров.

За преминалите над България сателити на Илън Мъск, астрофизикът коментира, че те са част от по-голяма цел. "Целта е да доставят високоскоростен и широколентов интернет по цял свят, като това е услуга, с която Мъск да си набави пари за създаването на ракета и мисия до Марс, казва Димитров.

Той добави, че е много важно в бъдеще изстрелването на сателити да става със строги регулации, защото те пречат на астрономическите наблюдения.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България