Атанас Узунов : “Славчо Атанасов обижда Общинския съвет и руши институциите”

Бившият международен футболен рефер Атанас Узунов ще открие първата сесия на новия Общински съвет в Пловдив като доайен. Кумът на Христо Стоичков е на 64 години и се оказа най-възрастния в местния парламент след изборите миналата неделя.

Той бе под номер 10 в листата на ГЕРБ. Узунов твърди, че балотажът в Пловдив е изключително важен, за да продължи възходящото развитие на града. Той обаче предупреди пловдивчани да не се успокояват от огромната преднина, която кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров има пред опонента си Славчо Атанасов. На първия тур Димитров спечели 36,14%, а кандидата на НФСБ-ВМРО – 16,15%. Според Узунов обаче още от понеделник Славчо Атанасов обикаля партийните офиси под тепетата и моли за подкрепа, като раздава в аванс заместник-кметски места, постове в администрацията и общинските предприятия.  Узунов предупреждава, че това може да подмени вота, ако мислещите пловдивчани не отидат да гласуват в неделя. Той е изключително разтревожен и от отношението на Славчо Атанасов към институцията Общински съвет и изпрати в редакцията на „Труд“ открито писмо, което публикуваме без редакторска намеса:

„Дни преди балотажа за кмет на Пловдив кандидатът на задкулисието Славчо Атанасов обикаля телевизионните студия и повтаря едни и същи опасни тези, с които се опитва да излъже пловдивчани да гласуват за него. На няколко пъти той обиди общинските съветници и продължа да руши самата институция. Твърди, че ако бъде избран за кмет, щял да работи с пловдивчани, а не с общинските съветници. Истината е съвсем друга и като бивш кмет, а сега параментарист, г-н Атанасов много добре я знае, но услужливо за себе си, я спестява . България е парламентарна република, а общините се управляват според Закона за местното самоуправление и местната администрация. И там ясно са разписани правомощията на Общинския съвет. И никой кмет или политик не трябва да ги пренебрегва. Зад всеки общински съветник, както и зад кмета, стоят гласовете на хиляди пловдивчани. Обиждайки Общинския съвет, г-н Атанасов обижда гражданите. Като твърди, че не го интересува какво ще се случва в Общинския съвет и ще управлява директно с подкрепата на пловдивчани, г-н Атанасов извършна институционален тероризъм. А той е майстор в това. Помним го от 2008 година, когато посмени вота на пловдивчани. И днес г-н Атанасов твърди, че бил „мажоритарен“ кандидат и имал личен вот.Г-н Атанасов, личен вот няма. Да принизявате ролята на партиите и на Общинския съвет, означава да рушите държавността. Защо премълчавате, че онова, което идва след демократичната многопартийна система на управление е едноличната власт и диктатурата. Това ли искате да наложите в Пловдив? Впрочем – вие отдавна работите срещу политическия модел у нас, като сменяте партиите си като носни кърпи. Така сменяте и политическите си партньори. Всички помним как бяхте и избран за кмет през 2007 г. това стана с подкрепата на ВМРО, Обединените демократични сили и най-вече – с тази на ГЕРБ.  Година по-късно се извъртяхте и пуснахте във властта БСП. Явно сега подготвяте на пловдивчани същия сценарий  - самият вие да минете във властта през задния вход и да управлявате не с тези, които те са си избрали . И да надупчите на копие не само обществения договор между гражданите и техните представители в управлението, какъвто на практика са изборните резултати, но и основните закони в България, че дори и самата Конституция.

И понеже съм човек от спорта, г-н Атанасов, ще ви припомня и нещо друго – именно вие направихте пътека стадион „Пловдив“ да стане общински и държавата ни го върна по време на първия кабинет „Борисов“. И какво направихте вие – превърнахте го в паметник на големия пловдивски спорт. Първо го дадохте на концесия на бизнесмените Николай Гигов и Атанас Търев, а след като тя се провали, прогонихте потенциалните инвеститори от Испания. Заради вас стадионът задълго изпадна в забвение и следващата управа трябваше да го спасява от окончателното му рухване. Сега отново биете камбаната и твърдите, че ще спасявате стадиона. И с какви пари? Явно пак с държавни. Обаче на вас правителството не ви вярва, защото обичате да набучвате на копие важните документи, които сам сте падписал. И няма гаранция, че днес сте станал по-мъдър политик, ако се съди по изказванията ви за статута на Общинския съвет и плановете ви да управлявате Пловдив еднолично чрез така наречената  „пряка демокрация“.

Снимка:

Атанас Узунов с кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров и ръководството на Локо Пд в кабинета на премиера Б.Борисов.

Коментари

Задължително поле