А ирландски Брекзит?

Pedestrians walk past election posters in west Belfast on June 8, 2017 as Britain votes in the general election. Polls opened in Britain today in an election Prime Minister Theresa May had expected to win easily but one that has proved increasingly hard to predict after a campaign shadowed by terrorism. / AFP PHOTO / Paul FAITH

Лондон се притеснява от твърда граница между Севера и Юга

В Залцбург европейските държави бавно и мъчително се опитват да решат двата най-големи въпроса от дневния ред – напускането на Великобритания и мигрантския натиск. Докато бежанският проблем се запъва в унгарския инат, то Брекзит-а, макар и неизбежен е миниран със сложни мини. Една от тях е Ирландия. Преговарящият от ЕС Мишел Барние настоя във вторник, че дълго планираната среща на 18 октомври в Брюксел остава „моментът на истината“. Висшите служители на ЕС са изправени пред силен натиск през следващите три месеца, за да сключат сделка за развод и план за бъдещи връзки с Великобритания, за да предотвратят хаотичен изход през март.

Барние каза, че октомври ще позволи на лидерите да видят „дали споразумение е наблизо и ще видим дали ирландският въпрос ще бъде решен“. Под „ирландски въпрос“ Барние има предвид британските усилия да се гарантира, че решението на Великобритания да напусне ЕС не създава „твърда граница“ между Северна Ирландия и Ирландската република.

Великобритания, страхувайки се, че предложението на ЕС би довело до де факто разделяне на територията й, предложи вместо това цялото Обединено кралство да остане в съответствие с ЕС в определени области, но само до края на 2021 г.

Говорейки в Брюксел в навечерието на срещата в сряда, Барние каза: „Нашето предложение за Ирландия и Северна Ирландия е на масата от февруари.“ Но добави също, че е готов ида подобри предложението. По-конкретно, Барние каза, че ще „изясни“ кои стоки ще трябва да бъдат проверявани от митническите служители, тъй като те се транспортират между континентална Англия и Северна Ирландия.

„Също така можем да уточним, че повечето проверки могат да се извършват далеч от границата, в помещенията на компанията или на пазара“, каза той. „Трябва да дедраматизираме проверките, които са необходими.“ Дали това предложение ще бъде достатъчно, за да може министър-председателят Тереза Мей, чието парламентарно мнозинство зависи от подкрепата на лоялисти от Северна Ирландия, които се противопоставят на отслабването на връзките с Великобритания, остава под съмнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения