А Левски от стената тихо ни следи

Исторически знакови къщи тънат в немара

“Да помогнем...” реве под прикритие социалния свят

С повече от 30 години опит в модата и живота на висшето общество, Евгени ще отразява за вас горещите моменти от живота на богатите и известните. Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим…

От детството ми насам в повечето кабинети на политици и българолюбци виждам портретите на Левски и Ботев. В очите ми още гърми разчленяването на бетонната грамада на мавзолея на Димитров, пред взора ми - къщата му на Опълченска, изпълнена с толкова история, се лющи невинна в морето от безредие, незаинтересованост, дебилщина. Българите освен левскари (една част) са и много родолюбиви и издигат лозунги за българщината под портрета и името на Апостола на свободата.

Черно-бели снимки с бесилката висят на стените в социалните мрежи и стене сякаш народната любов за погубения си син. На 18 юли сме строени пред паметника му. А междрувременно става ясно, че къщата на Левски се руши, опустошена отвътре и отвън. Нещо като портрет на българското състояние в момента - бизнес и културно.

В село Батулци едва ли всичко е наред, че да обърнат внимание на великия си съселянин, пред повечето от които е седял образа му от стената или от учебниците по история.

Може би този дом е съсед на някой кмет там или на някогашен сополкьо - днес величав бизнесмен. Като сме така героични и сме българи-юнаци, къде е юнашкото впрочем да оставим паметта на националния си герой под сринати тухли, тавани и достойнство. Това не е въпрос, а е възмущение, дами и господа.

Това е емоция с пет удивителни, това е скръбен вик в пространството на времето. Защото се допуска всяко дете да има лаптоп, да ходи на кино, да отива в странство, спомогнато му да живее така заради историческата памет и подвизи на героите. Социалните мрежи гъмжат от призиви от всякакво естество. “Да помогнем...” реве под прикритие социалния свят, който не знае на кой свят е.

Не искам да говоря за държавните институции изобщо. Но не се ли намира по онези места бригада родолюбиви майстори, бригада заинтересовани люде, да закърпят кирпича, а така и срама си. Защо никъде не виждам да се събират средства, не са потърсени българските знаменитости, не е направен концерт. И не само за къщата на Левски.

Аз бих дал и за дома- паметник на Георги Димитров и за всеки друг, потънал в мизерията на забравата. Искаме паметници на себе си, подгизнали от суета, но не зачитаме онези на предшествениците си.

 

Страх ме е да не стане като в прекрасния разказ на Исак Бабел, в който самоук иконописец пан Аполек рисувал иконите с лицата на поръчителите им. Плащаш 25 злоти и те изографисват като Богородица, плащаш десет и те правят цял Юда Искариотски. Добре, че и с Левски не е станало така, тя беднотията - парична и духовна до това води. И пак Бабел, в книгата си “Конармия” казва нещо, приложимо за случая - Искам всяка душа да се вземе под внимание и да є се даде дажба първа категория. Не заслужава ли Левски именно такава...

 

Fashion idol

Кралица Елизабет Втора

Нейно Величество Кралицата на Великобритания влиза в ерата на Брекзит в гълъбово синьо. Всичко по тази великолепна жена възторгва и вероятно дава политически знаци, каквито не ми е дадено да разшифровам. Белите ръкавици са бели лястовици в символа на чистотата и хармонията. Шапката съчетава два нюанса на синьо, както това се случва и в палтото на Нейно Величество и вероятно символизират небето. До нея, любимата є внучка, дъщеря на принц Ендрю и Сара Фергюсън, изглежда “политически коректна” с визията на прочутата си баба. Принцеса Беатрис, която е и модна икона на Острова, е с прелестна дантелена рокля, истински моден шедьовър.

 

 

 

Номинация

Мими и Развигор в битка за Певец на годината

От организационния комитет на гала церемонията Певец на годината потвърдиха първите имена на номинираните. Сред тях личат тези на Мими Иванова и Развигор Попов - едно признание, идващо в навечерието на 80-та годишнина на талантливия композитор. Развигор е роден на 28 май, а самата церемония е на 2 юни.

За Певец на годината в категория Дебют се готви и младият изпълнител Валентин Велчев, представил се чудесно на Пирин фолк и грабнал наградата на медиите. Люси Дяковска също има номинация за своите мюзикъл изяви, където интерпретира великолепни песни от световно значение. За свой рецитал по време на награждаването е поканен и британския изпълнител Джони Мак, който ще се представи с песни на Франк Синатра.

 

Концерт

Димчев и Хътчинс позират в София

Бизнесдамата Мая Хътчинс бе специален гост на един от концертите на Иво Димчев в София. Между две пътувания по света - едното в Швейцария, другото в Хелзинки, талантливият певец даде концерт за почитателите си в своя бар Mozei, сред които и Хътчинс, от години верен почитател на звездата. Димчев изпълни няколко песни на английски, като с умерено чувство за хумор прекъсваше изпълненията и ако не се шегуваше с новото си тупе, то правеше саркастични подмятания по някои от най-близките си привърженици.

Коментари

Задължително поле