А сега накъде след скандала със записите – Иван Гешев показа решителност, но другите във властта май се дистанцират

„Виждате това, което вие, медиите, наричате завладяна държава - симбиозата между криминални авторитети, осъдени, издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации и как те заедно се борят срeщу институциите и държавата. Не го казвам аз, казват го доказателствата по делото.“

Думите са на главния прокурор Иван Гешев, а поводът - 15 аудиозаписа и документи - доказателства по дело, които осветяват организиран и щедро финансиран заговор за отстраняване на висши магистрати, изгонване на разследващи полицаи, търговия с влияние, преследване на съдии, прокурори и следователи чрез компромати, медиен натиск, заплахи.

Предупрежденията на главния прокурор, отправяни неведнъж в последните 3 г., за действията на олигарси, бизнесмени със съмнително минало, политици, които преследват свои лични цели, далеч от интересите на избирателите, се оказаха основателни. След разкритията Гешев призова всички държавни органи, които имат отношение към събраните от прокуратурата доказателства, да запретнат ръкави.

Първо, ДАНС да извърши обстойно разследване на твърде смущаващи факти по случая, свързани и с националната сигурност. Например, да се опита да разкрие какво точно се крие зад един текст, написан върху иззет от разследващите лист: „Белград, ВТБ 50 000 000 €, 10 000 000 €“. Ако става въпрос за руската банка ВТБ, която е под санкционен режим, как това кореспондира със зловредното руско влияние, на което държавата се противопоставя от години, как и на кои лобисти е било плащано с руски пари. От  ДАНС се очаква да даде отговор дали в случая не става въпрос за организирана атака срещу държавни институции.

„Сигурен съм, че министър Демерджиев и „Вътрешна сигурност“ на МВР също ще извършат съответните проверки“, каза Гешев относно едно от твърденията - за даден подкуп от 400 000 лв. за отстраняването на началника на сектор „Тежки престъпления“ в ГДНП Михаил Наумов, както и на ръководен служител в „Икономическа полиция“.

Главният прокурор напомни, че разкритията по делото, с което се е заела Софийска градска прокуратура, повдигат и много въпроси за решаване и пред Народно събрание, пред служебния кабинет и кое да е следващо правителство, свързани със защитата на сигурността.

Ако някой е готов да даде стотици хиляди левове за отстраняването на един полицейски шеф, то колко ли е готов да брои за други, на много по-високи постове, не само в МВР, но и в следствието, прокуратурата и съда? Колко дълбоко са се бръкнали лобистите, за да се напише и приеме, например, закона за закриване на специализираното правосъдие.

Думите на главния прокурор на безпрецедентната пресконференция в четвъртък прозвучаха като предизвикателство към институциите, които през последните години по нечия политическа воля по-често се оказваха в конфликт помежду си, отколкото да работят в синхрон. Видя се - работата е оцапана, мафията не дреме.

Да видим кой сега е истинският борец за законност в държавата?

В петък политическият ръководител на МВР в лицето на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, вместо да прояви държавнически подход, предпочете да се дистанцира. Да, известно е, че Демерджиев дължи кариерата си на атаките срещу Гешев, които предприе неуспешно още преди близо две години по времето,  когато служебно за кратко бе и правосъден министър. Какво ли си мисли МВР-министърът като чува как престъпници се договарят със „свободни“ журналисти да готвят компромати срещу един от тримата големи в съдебната система - ръководителя на държавното обвинение?  От Демерджиев и от всеки друг висш служител в МВР сега се окачва да предприеме всичко необходимо за разкриване на участниците в заговора за фабрикуване на компромати и срещу главния прокурор, и срещу негови колеги. Все пак, кой, ако не вицепремиерът по вътрешния ред и сигурност трябва да защити институцията главен прокурор, не просто Гешев.

Не може да се отрече, че главният прокурор се държи мъжки и няма вид на човек, който ще склони глава. Гешев демонстрира решителност. Част от казаното на пресконференцията прозвуча и като предупреждение към бегълците от правосъдието, които се надяват да откупят съдебното си опрощение, финансирайки „неограничено“ интересите на организации, заявили готовност да управляват държавата.

Прозвуча като предупреждение и към бегълците „по криминални причини“ – които също се надяват делата им да бъдат „смачкани“. Чухме вече обяснения и от „главния герой“ – „Къро“, който набързо отрече да е участвал в разкритата симбиоза. Но думите му далеч не звучат така убедително, както гласът от записите, който раздава задачи и дава оценки, както на свои, така и на потенциалните мишени.

Все пак, трябвало е да се постарае повечко, особено за това, да даде точната задача на своето „момче“ за фабрикуване на фалшиви новини и манипулации – Митко BIRD-а, както е изписан „разследващият журналист“ на един от аудиофайловете. 
Красимир Каменов отрича да познава лицата от записите, дори да е говорил с тях. В петък обаче Димитър Стоянов сам призна пред „Дневник“, че записите са автентични и на един от тях се чува неговият глас. Освен, че признава, че среща е имало, Стоянов стига и по-далеч – твърди, макар и не много умело, че „Къро“ имал доказателства срещу политици. Добре е да продължи да говори, а службите да анализират изказванията му, ако не са го направили досега.

На пресконференцията на прокуратурата главният прокурор риторично попита: „Тайна ли е за някого това, което чухте днес? Ние от три години го повтаряме. Въпросът е, искаме ли да живеем в такава държава?!“ Време е всички да си зададем този въпрос и да започнем да изискваме политиците и държавниците най-после да започнат на вършат това, за което хората ги пращат в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари