БАБХ: Най-малко 100 тона пилешко със салмонела е достигнало до българския пазар

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, са потвърдили от Агенцията по храните пред БНР. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители.

„По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива нотификации“, казва доктор Кремена Стоева от БАБХ пред националнто радио.

Тя отказва да каже кога е дошло първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране: „Но към всяка влязла нотификация Агенцията е предприела съответните мерки“.

Въпреки мерките, огромно количество полско пилешко месо със салмонела е стигнало до България. „Най-малко сто тона през една фирма, която е излязва в медиите, аз не мога да кажа, е изтъргувала на българския пазар“, казва д-р Стоева.

Салмонелата не е устойчива на високи температури и, ако месото е топлинно обработено, риск от зараза няма, напомня експертът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.