БАБХ отговори на овцевъдите за "виртуалните овце"

Разликата в броя на реалните животни и тези, които фигурират в електронната система, се дължи на новородени агнета. Това заявяват от Агенцията за безопасност на храните в отговор на твърденията на Асоциацията на овцевъдите за наличието на т.нар „виртуални животни“ които служат за източване на субсидии.

В позиция, изпратена до националното радио, агенцията потвърждава посочените от председателя на овцевъдите Симеон Караколев числа. Към месец април в електронната система "ВетИС" са регистрирани над един милион и 476 хиляди овце. По данни от преброяването на земеделските стопанства в страната се отглеждат един милион и 277 хиляди овце.

Разминаването от двеста хиляди  бройки според агенцията идва от там, че преброяването е приключило през декември преди агнилната кампания, а всички новородени агнета също се вписват в системата, се казва в отговор на твърдението на браншовиците, че овцете, които са вписани в системата, но реално ги няма в оборите се източват субсидии за пасища. Експертите от агенцията посочват, че наличието на системата "Векис" не е единствено основание за отпускане на субсидия. По техни данни за миналата година субсидия са получили стопаните на общо един милион и 115 хиляди овце и кози.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика