БАБХ призна - не знае щама на чумата

Факсимиле от отговора на БАБХ, в което се посочва, че агенцията не знае щама на откритото заболяване по животните в Странджа.

Не могат да го изолират, защото няма заболяване, твърди бивш общинар

Внасят документа като доказателство в съда

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не разполага с информация, относно щама на откритото заболяване „чума по дребните преживни животни” в Странджа от лятото на 2018 г. Това се казва в уведомление от 1 април 2019 г., подписано от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. То е в отговор на въпрос по Закона за достъп до информация, изпратен от Тихомир Томов, бивш общински съветник от Стара Загора. Томов е един от доброволците, които помагаха на животновъди през лятото в Болярово и Шарково и се противопоставиха на избиването на дребните преживни животни, заради чумата. Тогава бяха избити над 4000 дребни преживни животни с оправданието, че са заразени с чума.

„Отговорът от д-р Дамян Илиев напълно ме удовлетворява, защото сме сигурни от първия ден, че те не могат да изолират щам, защото няма заболяване по дребните преживни животни. Мой приятел, който беше в Шарково, ми звънна по телефона, обясни ми ситуацията и отидох да се запозная на място. Аз от края на юни до 28 декември 2018 г. почти всеки ден бях в Странджа. Ние помагахме за гледането на животните и ви уверявам, че те бяха здрави, нямаха дори секреция от ноздрите и очите”, разказа пред „Труд” Тихомир Томов.

Той добави, че отговорът на БАБХ на поставения от него въпрос, ще бъде представен на заседание на Административен съд - Сливен, което ще се проведе на 8 май. То е по дело, заведено от Ана Петрова от Болярово срещу заповед на БАБХ, с която се заличава животновъдният є обект. В нея се посочва как трябва да бъдат избити животните.

„Оттогава изминаха 10 месеца и на всички е ясно, че животните не са болни, а заповедта още стои, най-малкото не е морално. Животните не са ликвидирани, но на Ана Петрова са нанесени сериозни щети, защото стадото се отглежда само в обор и всичките запаси от храна са изчерпани”, коментира Томов, който ще бъде свидетел по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България