Баварски специалитет

Новото поколение е по-голямо отвън и отвътре

The new BMW X4 xDrive M40d

Който иска да „влезе“ в очите на хората с автомобила си, трябва да кара нещо по-специално и различно от моделите, които се срещат на всяка крачка по улиците. Напоследък SUV-овете станаха толкова много, че вече се възприемат като масови коли. Значително по-малко от тях са т.нар. SUV купета, които съчетават същите качества като проходимост, мощ и добра функционалност, но изглеждат по-ефектно.

The new BMW X4 xDrive M40d

Този сегмент е като баварски специалитет, защото е основан именно от BMW с култовия Х6. През 2004 г. компанията лансира и по-малкия Х4, който за четири години се продаде в 200-хиляден тираж. На предстоящото изложение в Женева ще бъде представен официално неговият наследник, който значително е пораснал и ще разполага с M пърформанс варианти на върха в гамата.

The new BMW X4 xDrive M40d

Както и досега, Х4 се базира технически върху платформата на Х3, който през миналата година излезе в новото си трето поколение. На дължина новият модел е пораснал с повече от 8 см до 4,75 м. Увеличаването на междуосието (2,86 м) и широчината (1,98 м) ще бъдат усетени осезаемо от пътниците. Кабината е станала по-просторна, а багажникът – по-голям. Неговата вместимост варира в зависимост от позицията на задните седалки от 525 до 1430 л. За сравнение – досегашният Х4 разполагаше с товарен обем от 500 до 1400 л. Облегалките на втория ред се делят в съотношение 40:20:40 и могат да се регулират по ъгъла на наклон, така че собственикът има по-широки възможности за разпределяне на товара и пасажерите.

The new BMW X4 xDrive M40d

Въпреки увеличените габарити, новият модел тежи до 50 кг по-малко в зависимост от оборудването. Подобрената аеродинамика личи по най-ниското в този клас челно съпротивление с коефициент CW=0,30. Промените на окачването водят до по-нисък център на тежестта, а това също се отразява положително на пътното поведение – повече пъргавина и комфорт.

The new BMW X4 xDrive M40d

Серийно Х4 разполага с М спортно окачване, Performance Control и спортно кормилно управление. Това потвърждава стремежа на производителя да сегментира своите SUV купета по-високо от своите идентични SUV модели – като оборудване и като динамика. Опционално Х4 може да получи още по-спортни характеристики като М спирачна система и адаптивно окачване с електронна настройка на амортисьорите.

The new BMW X4 xDrive M40d

Отвън новият Х4 се разпознава по голямата триизмерно оформена радиаторна решетка с традиционната за марката форма на два бъбрека. „Хищното“ лице на автомобила се допълва от двойни LED фарове с динамични контури и хоризонтално насочени фарове за мъгла. Снижаващият се покрив и високата „мускулеста“ задна част затвърждават внушителното излъчване. Широчината се подчертава от хоризонталните линии и задни светлини. При всички моторизации ауспуховите накрайници са двойни, което катализира усещането за мощен и спортен автомобил. Джантите са с диаметър от 19 до 21 инча, а броните леко се различават при различните варианти на оборудване.

The new BMW X4 xDrive M40d

При въвеждането на пазара Х4 ще предлага избор между три бензинови и четири дизелови двигателя. Базовата версия X4 xDrive 20i разполага с мощност 184 конски сили и дава среден разход 7,1 л. При четирицилиндровия мотор в X4 xDrive 30i ресурсът скача до 252 конски сили. Пърформанс моделът X4 M40i е с редови шестцилиндров агрегат, който изпраща към колелата силата на 360 коня и въртящ момент 500 Nm.

The new BMW X4 xDrive M40d

Дизеловата гама започва с четирицилиндрови двигатели в X4 xDrive 20d (190 конски сили, 400 Nm) и в X4 xDrive 25d (231 конски сили, 500 Nm). Трилитров шестцилиндров мотор работи под капака на X4 xDrive 30d (265 конски сили, 620 Nm). А във върховото дизелово изпълнение X4 M40d двигателят е наточен до 326 коня и 680 Nm. Всички варианти са оборудвани с 8-степенна автоматична трансмисия с лостчета за превключване от волана и системата xDrive за интелигентно задвижване на четирите колела. Средният разход на гориво варира от 7,1 до 9,0 л при бензиновите модели, а при дизеловите – от 5,4 до 6,4 л.

The new BMW X4 xDrive M40d

Разширена е гамата от асистиращи системи за повече комфорт и безопасност. Благодарение на електронните си програми автомобилът се движи сам в избраната лента до 210 км/ч, намалява и ускорява скоростта, като поддържа дистанция до превозното средство отпред, а от 70 до 180 км/ч се престроява при подаване на мигач. Повишена е сигурността с предупреждения за напречен трафик в кръстовища и активна защита при странични удари. Паркинг асистентът е допълнен с функции за панорамен изглед, триизмерен изглед и изглед от птичи поглед. Собственикът може да наблюдава дистанционно върху смартфона си триизмерно изображение на своя автомобил и зоната около него в реално време.

The new BMW X4 xDrive M40d

Контролният дисплей е с диаметър до 10,25 инча

Свободно стоящ контролен дисплей с размер до 10,25 инча с функция за сензорно управление служи за индикация и контрол на повечето системи в BMW X4. Водачът може да дава команди също така с глас и с жестове. Пред погледа си в челното стъкло той вижда по-важните данни от работата на автомобила на най-новото поколение цветен Head-Up дисплей. По желание се предлагат подготовка за WLAN хотспот за бърз достъп до интернет на дигитални външни устройства и функция за безжично зареждане на съвместими смартфони.

The new BMW X4 xDrive M40d

Разширен е пакетът от дигиталните услуги. BMW е първият автомобилен производител, който предлага сигурна връзка със сървър за обмяна и обработка на имейли, записи в календара и в списъка с контакти.

Коментари

Задължително поле