База на НАТО на българския бряг няма да е приятно за Русия (обзор)

Светът разбра, че мечки не ходят по улиците на Москва

„Русия отбелязва изключително успешна година в българо-руските отношения. От много години насам за първи път в страната последователно посетиха българският президент Румен Радев и премиерът Бойко Борисов.“ Това заяви руският посланик Н. Пр. Анатолий Макаров по време на годишната си пресконференция в София пред български медии в Деня на Руската Конституция - 12 декември.

Дипломатът отбеляза като много успешни проведените срещи на високо ниво между първите мъже на Русия и България. Към тях той добави и проведеното през октомври в Москва съвместно заседание с участието на енергийния министър Теменужка Петкова, както и съвместните чествания през цялата година по повод 140-годишнината от Руско-турската освободителна война, които са показали наяве топлите отношения между двата народа.

Освен интересуващите всички тема – откъде ще мине тръбата на „Турски поток“ - България или Гърция, посланикът коментира много от горещите теми на деня. Н.Пр. г-н Макаров изрази искреното си възмущение от стрелбата срещу мирни хора на коледния базар в Страсбург във вторник вечерта. Той посочи, че всички заедно трябва да се борим срещу тероризма и нарече случилото се недопустимо и престъпление.

По повод ескалиращото напрежение в Черно море след конфликта между Украйна и Русия, дипломатът бе категоричен, че напрежението е само между политиците, но не и между руския и украинския народ, които винаги са били братски. На въпрос как ще реагира Русия и ще смята ли за враждебен акт срещу нея, ако на българска територия – Варна или Бургас бъде създадена база на НАТО или пък България участва със свои кораби в акция на Алианса в Черно море, той подчерта, че „това ще е решение на вашата страна, не на моята“. Посланик Макаров се прекръсти и каза: „Боже Господи, дано не се налага никога да има такива действия!“. И добави: „И Бойко Борисов, и Румен Радев са казвали, че искат Черно море да бъде свободно от военни кораби, в него да пътуват туристи и да се използва за мирни цели, да няма никакви провокации от трети страни.“ Г-н Макаров уточни, че не знае засега да има подобни разговори.

Запитан обаче ако това наистина се случи и база на НАТО все пак бъде построена на българска територия, каква ще бъде реакцията на Русия, той отговори: „Това е ваше право. Но това никак няма да бъде приятно за нашите отношения. Ако обаче на вашия бряг бъдат разположени и ракети с различен обсег на действие, мисля че никак няма да бъдем радостни от това. И разбира се не мислите, че Русия не може да се противопостави на това?“

За опитите за демонизацията на Русия и нейния президент Владимир Путин посланикът бе категоричен: „Днес търсят участие на Русия навсякъде. И разбира се каквото и да се случи по света има едни виновник – Русия и президентът й. Да, Западът ни демонизира за всичко, но обикновените хора вече не вярват на подобни измислици.“

На въпрос на „Труд“ как ще коментира изявлението, че във Франция се разследва евентуална руска следа в протестите на жълтите жилетки, той с усмивка отговори, че разбира се това е несериозно, но слава Богу, засега не е чул Русия да се е намесила в протестите, които стават и в България. И това поне било добра новина.

Анатолий Макаров изрази истинската си благодарност към българите, които засега не са се поддали на подобни фалшиви новини, които се разпространяват публично от различни хора, и смята българския народ за истински приятелски настроен към Русия. „Аз обикалям много из България, и повярвайте, не чух някой, който да не изпитва истинско приятелско отношение към нас. Та ние всеки месец имаме културни мероприятия в България, гостуват нашите най-добри изпълнители в балета, музиката, провеждат се дни на Москва в София, Варна и навсякъде тези събития са посещавани много“, отбеляза той. „Зная, че вие сте приятели на Русия, но сте и под контрола на Брюксел и Вашингтон“, натърти още г-н Макаров.

На въпрос на „Труд“ има ли конкретни действия в организиране на бъдещо посещение на Владимир Путин в България след отправените вече покани от президента Радев, той обясни, че такива действия се провеждат по дипломатически канали и по линия на външните работи. „За сега такива действия не зная да има“, откровен бе той. И допълни, че президентът Путин не би дошъл просто да помаха и да се разходи, а ако има конкретни договорености между двете страни. И посочи такива като евентуално откриване на преминаване на тръбата на „Турски поток“, или пък около новина, свързана с решение за „АЕЦ „Белене“. „Личната ми цел е се развиват нашите отношения и особено да се случат енергийните проекти, но за да дойде Владимир Путин тук, трябва да има крачка напред и съм готов да работя за това“, заяви посланикът.

Друг въпрос, по който „Труд“ зададе въпрос, бе за конфликта между Украйна и Русия и по-специално по едно, меко казано, странно изявление в Украинския парламент на депутат, че „Кримският мост трябва да бъде взривен“. Н. Пр. Анатолий Макаров изрази съжаление, за „провокациите“ от страна на Киев и посочи, че е чул и друго изявление – че „Путин трябва да бъде убит“. Според дипломата подобни „новини“ не помагат да разрешаване на конфликта там, а „Порошенко за сега се ползва с доста малко одобрение и е на път да изгуби бъдещите избори в края на март там“. Макаров уточни, че „ако военното положение бъде удължено, то изборите ще бъдат отложени“.

В края на пресконференцията си руският посланик изрази надежда, че 2019 г. ще бъде по-добра за българо-руските отношения, че ще има добри новини, не само за нашия регион, но и за света. „По време на световното първенство по футбол в Русия през лятото светът разбра, че мечки не ходят по улиците на Москва и другите градове, и никой в Русия не яде хора“, с усмивка добави посланик Макаров.

И съобщи „добра новина“ - в четвъртък, 13 октомври, му предстои среща с главния архитект на София Здравко Здравков. Темата е за поставяне на бюст-паметник на граф. Николай Игнатиев, генералът дипломат, изиграл огромна роля за подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя на 3 март 1878 г. Неотдавна неочаквано е намерен в архивите документ от 1903 година, в който е подписано решение на Общинския съвет на София за поставяне на такъв монумент. Догодина ще се честват и 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България.

Коментари

Задължително поле