Байдън го закъса с вътрешните врагове и реши да обвини... Русия

Американският президент въведе извънредно положение заради мнима руска заплаха за националната сигурност

Президентът Джоузеф Байдън въведе извънредно положение за националната сигурност, обяснявайки това с "необичайната и извънредна" заплаха от страна на Русия. Политолозите обръщат внимание, че това се случва за първи път в САЩ. Те са съгласни, че всъщност причината за такова решение не е в Русия, а във вътрешноамериканските проблеми.

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън в писмото си до Конгреса посочи, че някои от действията на Русия, според него, представляват "необичайна и извънредна" заплаха за националната сигурност на държавата.

„Аз, Джоузеф Байдън-младши, президент на САЩ, вярвам, че тази злонамерена външна дейност на правителството на Русия (...) представлява необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ“, гласи текстът на писмото, публикувано на уебсайта на Белия дом.

Сред заплахите, излъчвани от Русия, Байдън включва предполагаемите й опити да подкопае провеждането на свободните и честни демократични американски избори, участието в злонамерени кибер атаки срещу САЩ и техните съюзници; насърчаване и използване на транснационалната корупция за въздействие върху чуждестранните правителства.

Освен това, според американския лидер, руската страна се е опитвала да води екстериториални дейности срещу дисиденти или журналисти, да подкопава сигурността в страни и региони, важни за американската национална сигурност, да нарушава утвърдените принципи на международното право, включително зачитане на териториалната цялост на държави.

Във връзка с подобни "заплахи" от Русия, Байдън обяви извънреден режим за тяхното премахване.

Експерти, интервюирани от Gazeta.Ru, са съгласни, че решението на Байдън няма прецедент в историята. Те също така се съгласиха, че в действителност той е приет поради вътрешнополитически проблеми в САЩ. Владимир Василиев, главен изследовател в Института за САЩ и Канада, изрази мнение, че този извънреден режим е „измислен“.

„Е, какво ще е реалното, когато се въведе това положение, освен че много голяма власт ще се концентрира в ръцете на президента, и тази концентрация при определени условия може да се използва. Смята се, че противостоящите сили не трябва да оспорват това решение. Затова считам, че въвеждането на извънредното положение е свързано с вътрешните американски дела. Русия просто беше пришита към това“, казва експертът.

Той призна, че в САЩ има определени сили, добре известни на Байдън, които биха искали да го изпратят преждевременно в оставка. Според експерта е твърде вероятно всъщност те да са проблемът за вътрешната сигурност.

Владимир Василиев изрази мнение, че Байдън в тази ситуация предприема мерки за да запази своята власт.

„Американските закони за извънредни ситуации имат за цел да осигурят стабилността на институцията на президентската власт в мащаба на обществото. Днес Русия не представлява заплаха за националната сигурност на САЩ. Но действията на някои играчи, които сега се опитват да променят подреждането на политическите сили са съвсем реална ситуация“, заяви той.

Освен това експертът представи версия, според която възможността за военна операция в Украйна може да служи като претекст. Както отбеляза специалистът, ако Москва се намеси в ситуацията, САЩ ще могат да говорят, че има някаква конфронтация между НАТО и Русия.

„И извънредната ситуация е предназначена да изпревари това събитие в условията, когато Вашингтон, може би е решил да изостри ситуацията в югоизточна Украйна. Всичко вече е готово за военни действия. Можем да говорим за някакъв сериозен тест за изпробване на силите“, - казва Василиев.

Константин Блохин, водещ изследовател в Центъра за изследвания на сигурността на Руската академия на науките, от своя страна каза, че въвеждането на извънредна ситуация е за да консолидира разделеното общество срещу външния враг.

„По този начин Байдън подчертава значението на Русия. Първоначално той изпрати ясен сигнал за началото на формирането на политика на сдържане. Той даде този сигнал по време на скандалното си интервю, когато нарече Владимир Путин убиец“, отбеляза експертът.

Той се усъмни във възможността за военно-политически натиск върху Русия, но в същото време припомни, че санкционният натиск е един от малкото инструменти, които Вашингтон може да използва срещу Руската федерация.

Според него, не трябва да има никакви илюзии за подобряване на руско-американските отношения. „Мисля, че при Байдън ескалацията на напрежението ще достигне своя връх. Освен това САЩ ще имат за основно главоболие Китай, така че сега се опитват да се разправят с Русия“, казва Блохин.

Въвеждането на извънредна ситуация стана известно малко след появата на информацията за въвеждането на новите санкции от САЩ срещу Русия. Според документа, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ забранява на банките и другите финансови институции на страната да изкупуват на първичния пазар облигации, деноминирани в рубли и други валути, издадени от Банката на Русия, Националният фонд за благосъстояние (НФБ) или Министерството на финансите на Руската федерация след 14 юни 2021 година.

Новите санкции включват редица мерки, включително експулсиране на 10 служители на руското посолство, въвеждане на ограничителни мерки срещу 6 руски компании, според Вашингтон, работещи в областта на високите технологии и поддържани от специалните служби на Руската федерация. Освен това в списъка на санкциите бяха включени 32 физически и юридически лица, за които се твърди, че са участвали в опитите за влияние върху резултатите от президентските избори през 2020 г.

Нещо повече, новият пакет от антируските мерки включва въвеждането на ограничения срещу 5 души и 3 организации, замесени, според САЩ, в „окупацията на Крим“ и нарушенията на правата на човека на полуострова.

Пресаташето на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва скоро ще информира за отговора на Русия на новите санкции. Според нея Вашингтон, като въвежда новите антируски санкции, се опитва да разруши отношенията си с Москва.

След обявяването на санкциите американският посланик в Москва Джон Съливан беше привикан в руското външно министерство. "Едва ли щях да кажа това по-рано, но сега мога да го кажа, че срещата за него няма да е приятна", каза Захарова. По-късно стана известно, че дипломатът е напуснал ведомството, без да даде коментар за пресата.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Aa

    Тези мерки ми приличат на онези мерки против Русия от страна на ЕО, които им оправиха страната. Тогава мерките бяха да се спре купуването на руска продукция. В резултат на което Русия остана без валута да купува меси и зеленчуци. И започна собтвено производство пращайки значителен брой безработни от големите градове във фермите. Селското стопанство надигна глава с по-малко конкуренция, беше решен проблема с безработицата, пиянството, хулиганството и несигурността в големите градове. Благословени мерки, както започнаха да ги наричат в Русия. Та сега забраняват да се купуват руски облигации, правейки Русия независима от долара и инфлацията му. Байдън изглежда има трудности с менталните процеси не само с бъркайки думи и качвайки се в самолета.

Още от Коментари