Байдън ще научи Франция на смирение

Съюз лиши Франция от многомилиарден договор

Макрон отзова френските посланици от Вашингтон и Канбера

Париж отзова посланиците си от Вашингтон и Канбера, обвинявайки Австралия в предателство, а Вашингтон в двуличие и измама. Нещо повече, Франция постави под въпрос здравината на алианса със САЩ и смята Великобритания за „петото колело“ в новосъздадения съюз AUKUS. Според експерти, Франция все още има с какво да отговори на съюзниците за нанесената обида.

След като Франция отмени съвместното честване със САЩ на годишнината от битката при Чесапийк и отзова своите посланици от Вашингтон и Канбера, скандалът около създадения съюз за отбрана AUKUS продължи. Оказа се, че САЩ, Великобритания и Австралия са се съгласили да създадат този съюз на срещата на G7 в Корнуол буквално под носа на френския президент Еманюел Макрон, и по този начин лишиха Франция от многомилиарден договор за строителството на ядрени подводници за Австралия.

Според Sunday Times Лондон е бил предупреден, че споразумението може да влоши отношенията на Великобритания с Пекин и Париж. Макрон не знаеше нищо за тези преговори. След срещата на върха документите за AUKUS, които бяха обсъдени от британското правителство, бяха класифицирани с гриф „строго секретно“. Също на срещата на високо равнище в Корнуол президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън подписаха помежду си новата Атлантическа харта.

Сега Франция обвинява Австралия в предателство, а САЩ в двуличие и измама. Министърът на външните работи на републиката Жан-Ив Льо Дриан отбеляза, че Париж за първи път в своята история отзовава своя посланик от Вашингтон, което е свидетелство за силата на кризата между двете страни. Освен това Франция си зададе въпроса за здравината на съюза със САЩ и не е доволна от това, че Вашингтон формира своя конфронтационна стратегия в Индо-Тихоокеанския регион.

Също така, по инициатива на Макрон, НАТО започна да обсъжда новата концепция за Северноатлантическия алианс. Настоящият конфликт между Париж и Вашингтон, според външния министър, „ще повлияе на определянето на тази нова стратегия“.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения