Балканска екранна екстраваганца през март

“Аnimal”

Пристигат дузина нови заглавия от региона

Балканска екранна екстраваганца през март

Престижни хитове с множество награди и фестивални участия

“Прочувствен портрет на живота сред пайети и поквара”

Балканският конкурс на започващия през март София филм фест представя едни от най-актуалните филми, създадени в региона през последната година. Тазгодишната програма включва 12 филмови разказа от Балканите.

Един от най-интересните е “Свобода” (“Libertate”) на Тудор Джурджу (Румъния-Унгария), който пренася зрителите в хаотичните дни на революцията от декември 1989 година, която сваля комунистическия режим. Трансилванският град Сибиу става арена на кървава конфронтация между войници, полицаи, цивилни протестиращи и представители на тайната полиция. Ситуацията ескалира до такава степен, че армията хвърля в празен плувен басейн стотици затворници, обвинени в тероризъм.

Друго задължително заглавие е “Animal”, определен от Variety” като “прочувствен портрет на живота сред пайети и поквара в гръцки курорт”. Историята ни запознава с група артисти на остров, който се подготвя за активния туристически сезон. Те са принудени да се борят с мрачната реалност, знойните средиземноморски нощи се изпълват с насилие, а шоуто трябва да продължи! “Animal” (Гърция-Австрия-Румъния-Кипър-България) влиза в Балканския конкурс след няколко престижни отличия - “Златен Александър” от международния конкурс на фестивала в Солун, екипна награда, както и поделения приз за най-добра актриса на Димитра Влагопулу, чието актьорско майсторство бе наградено и на фестивала в Локарно. Номиниран за най-добър филм във Валядолид, Сараево и Гьотеборг, във Ванкувър творбата на София Екзарху бе отличена с наградата “Авангард”.

“Пазители на формулата”

В момент, в който глобалният интерес към науката е подсилен от успеха на филмовия хит ”Опенхаймер”, “Пазители на формулата” (“Guardians of the Formula”) на Драган Бьелогрлич, копродукция на Сърбия, Словения, Черна гора, Северна Македония, предлага един изключително завладяващ поглед към малко известен епизод, който бележи историческа пресечна точка между медицината и ядрените науки. Базиран на книгата на Горан Милашинович “Случаят Винча”, в центъра на този елегантно изграден филм попадат етичните и идеологическите дилеми на блестящи учени, които са принудени да намерят изход от ситуация, в която се оказват техни колеги, случайно изложени на сериозно количество радиация. Историята проследява трансформацията им, попаднали в изследователска среда отвъд Желязната завеса по време на Студената война, но и развитието на стремежа да се открие ключа - дори и чрез изключително болезнена, потенциално смъртоносна процедура - към надеждата за спасяване на човешки животи. Филмът е носител на два приза от фестивала в Локарно, на наградите на публиката в Сараево и в Палм Спрингс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино