Банев търсел убежище в Русия (обзор)

Снимка: Пламен Стоименов/ Архив

Планирали са медийна кампания и „хибридна война” срещу прокуратурата

Иван Гешев: Това е предателство

Задържаният под стража Николай Банев се е обаждал тайно от ареста на руски лобисти, с които планирали медийна и политическа кампания в негова защита и “хибридна война” срещу прокуратурата. Това разкри пред Би Ти Ви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

“Преди няколко дни в килията му (на Банев - б.р.) в кутия от натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в ареста. Извадена е експертиза и се вижда комуникация с руски лобисти, които обаче не са официални представители на руската държава у нас”, каза Гешев. По думите му в съобщенията било коментирано създаването на Евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, като срещу това Баневи и децата им трябвало да получат убежище в Русия и адвокатска защита в Страсбург. Освен това планирали и кампания в подкрепа на Банев и “хибридна война” срещу прокуратурата, която да започне от “конкретен известен български журналист”. Заместник-главният прокурор каза още, че според него “това е предателство към собствената държава” и допълни, че телефонът е приобщен към досъдебното производство.

Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария са обвинени за участие в организирана престъпна група, извършвала присвоявания, данъчни престъпления и пране на пари от приватизираните от тях предприятия.

Евгения и Николай Баневи и още 110 души през декември 2015 г. учредиха “Евразийски клуб България” в НДК. В програмната си реч тогава приватизаторът обяви България “за генетично и всеобхватно евразийска, а не евроатлантическа държава”. Според Банев евроатлантизмът донесъл само невиждана мизерия у нас. Негови противници още тогава посочиха, че тези му разбирания не му пречат да праща децата си в Западна Европа, а капиталите си в Швейцария и офшорни зони.

 

Заместник главният прокурор: Адвокатски кантори са претърсвани заради връзка с руски олигарх

Бил в санкционния списък на ЕС и САЩ

Претърсванията в кантори и частни домове на адвокат и негови съдружници са извършени с разрешение на съда. Когато някой е свързан с престъпна дейност, професията му не може да бъде повод да не бъде проверяван, заяви заместник главният прокурор Иван Гешев.

“Става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари. За част от транзакциите имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ”, обясни Гешев.

Разследването е срещу адвокат Лазар Карадалиев и по него са обвинени общо 10 души. Сред тях има и шофьори на адвокати, на чиито имена са били регистрирани фирми. При обиските е открит договор с въпросния руски олигарх, каза още Гешев.

Карадалиев е един от защитниците на банкера беглец Цветан Василев. Срещу него вече има три дела, включително и за натиск над свидетел по делото “КТБ”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия