Банките отпускат изгодни ипотечни кредити

Политиката на банките да отпускат изгодни ипотечни кредити помага за увеличението на броя на сделките с имоти.

Помагат за развитието на пазара

По-ниски лихви в еврозоната

Отпускането на изгодни ипотечни кредити от банките помага за развитието на имотния пазар в страната. От една страна нараства желанието на хората да придобият нов и по-голям апартамент. Когато това се съчетае с възможност за взимане на евтин кредит, резултатът е ръст на сделките.

Ипотечните кредити са доста ефективен продукт за всяка банка - дългосрочен, стабилен и с нисък риск, защото е обезпечен, коментираха брокери на имоти. Затова за банките винаги ще бъде изгодно да дават ипотечни кредити с добри условия, за да привличат повече клиенти.

Предстоящото влизане на България в еврозоната също може да има само положително влияние върху лихвите по банковите кредити. В страните от еврозоната лихвите по заемите са по-ниски, отколкото у нас.

Ниските лихви по депозитите също оказват положително влияние върху пазара на имоти. Много хора с пари в брой решават да ги инвестират в апартамент или къща, вместо да ги държат в банка при почти нулева лихва. Българите традиционно приемат имота като най-сигурната защита на парите от инфлацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти