Банков скандал тресе Скандинавия

След Дания и Швеция е замесена

Избухналият през септември 2018 г. скандал с датската “Данске Банк” с предполагаемото препиране на 200 млрд. евро от неизвестни източници от Русия и бивши съветски републики през клоновете й в Естония преля към съседна Швеция, предаде Ройтерс.

Според репортаж на държавната телевизия СТВ базираната в Стокхолм “Суедбанк” също е била използвана в схемата и през нея са преминали най-малко 5,11 млрд. евро от съмнителни сметки на клиенти на двете финансови институции. Медията разполага също така с огромно количество информация, което свързва двете банки в операцията. Според СТВ част от “препраните” средства са свързани с 22-та млн. евро, разкрити през 2007 г. от руския счетоводител Сергей Магнитцки, който почина при съмнителни обстоятелства в руски арест две години по-късно.

В скандала също така може да се окаже замесена и германската държавна “Дойче Банк”, която според медийни публикации е обработила транзакции за около 160 млрд. евро средства с неизвестен произход от клиентите на Данске Банк” в Естония.

Разследвания върху съмнителните практики на датската банка вече се водят от властите в Дания, Франция, Естония, Великобритания и САЩ.

ЕС няма единен банков регулатор, който да се занимава ексклузивно с прането на пари и разчита на националните органи да подават сигнали и разкриват нарушения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа