Бареков, Сидеров и лидерът на европейските консерватори обсъдили с Борисов съвместно управление в следващия Европарламент

Европейската народна партия (ЕНП) и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) могат да управляват следващия Европейски парламент, ако постигнат добри резултати, заяви министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на Николай Бареков дали вижда път между ЕКР и ЕНП, съобщиха от пресцентъра на партията на евродепутата "Презареди България".

Това се случило по време на извънредна среща днес сутринта с премиера, на която са присъствали президентът на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ) Ян Захрадил, лидерът на „Презареди България“ и евродепутат Николай Бареков и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

На предстоящите избори трябва да се работи активно, за да се спечелят максимално висок брой евродепутатски места. Има множество пунктове, по които можем да работим с консерваторите, потвърдил Борисов. Евродепутатът Николай Бареков пък изразил мнение, че ЕНП има много повече допирни точки с консерваторите, отколкото със социалистите и либералите.

Ян Захрадил поздравил премиера за бързото разкриване на убийството в Русе: В Малта и Словакия все още няма резултати в разследванията на убийствата на журналисти, а България се справи за три дни, което е заслуга на българските служби за сигурност и разследващите.

Борисов определи прибързаните критики в западните медии и оценките на партньорите му от ЕНП и Вебер като фалшива новина. Нормално е било да се осъди жестокото убийство, но все пак и да се даде време на службите да си свършат работата. Той разкритикува и реакцията на българските либерални медии.

Чешкият евродепутат похвали България за успешната защита на външните граници на Европа. „България е подценена в ролята си на защитник на Европа. Юнкер увеличи бюджета на Фронтекс, а парите трябваше да отидат за България“, изказа мнение Захрадил.

Борисов заявил, че България е еталон за справяне с миграционната криза. Това е било и в основата на коалицията с патриотите. „Първо сме българи и чехи, а после европейци, членове на НАТО и други. В България предприехме изключително работещи мерки. Първо, инвестирахме в предпазни съоръжения и нашата ограда е по-дълга от тази на Орбан. След това засилихме контрола в Черно море. Трето, споразумението с Турция работи много добре, което говори за нашата силна политическа воля. Затова и не подписах с Меркел споразумението за връщане на мигранти”, подчертал Борисов.

Захрадил, Бареков, Сидеров и Борисов обсъдили и финансово-икономическите параметри в България с оглед кандидатстването на България за Еврозоната. Страната ни е с нисък-външен дълг, постоянен ръст на икономиката за последните години, без инфлация и с бюджетен излишък, което министър-председателят определи като консервативни мерки.

В рамките на срещата евродепутатът Николай Бареков запознал премиера с международните си ангажименти в качеството си на европейски депутат.

"Атака" подава документи за кандидат-член на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа, съобщиха междувременно от пресцентъра на партията. Това ще се случи официално на 18 октомври в Молдова, когато ще се проведе регулярният форум на Алианса.

Това не означава разбиване, разцепване или някакви самостоятелни действия, напротив, аз държа на „Обединени патриоти” да участваме заедно на евроизборите, разяснил Волен Сидеров, който беше съдомакин на конференция на тема "Обединеният консерватизъм - ключовата посока в развитието на България".

Форумът беше организиран от групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент. Oсновен домакин на събитието беше евродепутатът Николай Бареков. Участие в конференцията взе Ян Захрадил, член на ръководството на ЕКР и президент на Алианса на европейските консерватори и реформисти.

„Очаквам отговор от моите партньори, надявам се той да е положителен, и се надявам това обединение, с което направихме хубавия резултат на президентските и парламентарните избори да се повтори. Защото моментът е исторически и ако го пропуснем, ще бъде огромна щета за страната ни. Целта, която трябва да си поставим е много силно участие на тези евроизбори. Те ще бъдат колкото външни, толкова и вътрешни, много важни, определящи за Европа и България”, обяснил още Сидеров.

„Надявам се, че моите колеги ще приемат това не като някакво съревнование и състезание между трите партии в „Обединени патриоти”, а по-скоро като едно ново водачество, което да увлече и тях. Мисля, че така е разумно, но те ще си кажат сами, има време за това”, добавил Сидеров.

На въпрос за бъдещия патриотично-консервативен съюз Сидеров отговорил: „Рано е да се представи предизборен съюз, но моите идеи от сега са този съюз да бъде Патриоти плюс, така да го кажем”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика