Барсът Никс е в София, чака булка напролет

Застрашен вид, единствен екземпляр снежен леопард на Балканите

 

Ушите му помагат да задържа топлина

 

Софийският зоопарк получи уникален снежен леопард. Той е застрашен вид и след специален конкурс столичната зоологическа градина бе одобрена за негов дом.

Снежният леопард, известен още като снежен барс, се казва Никс и е от мъжки пол. Той идва от Ихлава, Чехия и е единствен на Балканите. Барсът е на 2 години и 5 месеца и е в адаптивен период, който ще отнеме от една до три седмици. Това означава, че съвсем скоро той ще може да очарова посетителите на парка, обясниха от зоопарка пред “Труд”.

Барсът е “застрашен вид” според Световната червена книга, тъй като са останали едва около 8000 индивида. Среща се в скалистите планински райони на Азия. Живее около 20 години, а теглото му варира между 25 и 75 килограма. Този вид става полово зрял на 2-3 годишна възраст, а малките му са 2-3 на брой. Интересното при снежния леопард е, че заоблените му уши свеждат до минимум топлинните загуби, дългата гъвкава опашка поддържа баланса, а широките му лапи му помагат при сняг. В момента в зоопарковете по света се отглеждат едва около 700 барса и столичният е един от тях.

“Нашият зоопарк беше одобрен от Европейската програма за застрашени видове (ЕEP) на ЕАЗА, по която кандидатствахме, за да получим този снежен леопард. Координаторът по програмата, който отговоря за тези котки, ни увери, че догодина ще получим и подходящ женски барс, за да успеем да ги размножим. Това е и главната цел на програмата, която е част от основните цели на ЕАЗА - размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и спомагане за възстановяването на техните популации в природата”, каза пред “Труд” Добромир Бориславов, директор на зоологическа градина.

Специално за Никс е приготвен нов дом, одобрен от ЕАЗА, със съобразено  вътрешно и външно заграждение. Изграден още през 2017 г. с пари на Столичната община.

Коментари

Задължително поле